Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Ειδύλλια με τους Λύκους

Ειλικρινείς συμβουλές από ένα άντρα γύρω από τις σχέσεις όσον αφορά τις γνωριμίες και το σεξ.

Ανώνυμος

Υπάρχει ένα ρητό που λέει, «Το καλύτερο σχέδιο είναι να επωφελείται κανείς από την ανοησία των άλλων». Σε αυτό αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά πράγματα που έχω μάθει – παθαίνοντας – σχετικά με τα κορίτσια και τις σχέσεις. Συγκεκριμένα, έχω καταλήξει σε δέκα λόγους για το γιατί πρέπει να περιμένω μέχρι το γάμο για να κάνω σεξ.

1η Συμβουλή Γνωριμίας:
Τώρα γνωρίζω ότι το σεξ δεν είναι τα πάντα.

Όταν ήμουν στο κολέγιο, θυμάμαι ότι είχα τέτοια ερωτική ζωή που θα την ονόμαζα σαν «ζάλη μετά από μεθύσι». Κάθε φορά που περνούσα τη νύχτα με ένα κορίτσι, το επόμενο πρωί πάντα ένιωθα ένα κενό. Αυτό είναι κάτι που δε θα δείτε στην τηλεόραση ή στο σινεμά, όμως συμβαίνει συχνά. Υπήρχε κενό, ακόμη και ενοχή, μετά.

Η «ζάλη μετά από μεθύσι» ήταν ένα παράξενο γεγονός για μένα. Κυρίως επειδή όταν ήμουν στο κολέγιο, το σεξ ήταν ο «θεός» μου. Σαν άντρας, ήταν εκείνο που κυριαρχούσε στο μυαλό μου πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Έτσι, θα φανταζόσαστε ότι ο μοναδικός σκοπός που προσπαθούσα να εκπληρώσω ήταν να κάνω σεξ – ως το κορυφαίο κατόρθωμα στη λατρεία του «θεού» μου. Κι όμως, υπήρχε συχνά έλλειψη ικανοποίησης κατόπιν.

Μήπως είναι και δική σας εμπειρία; Έχετε νιώσει ποτέ «ζάλη μετά από μεθύσι;» Εάν ναι, θα πρέπει να σταματήσετε και να σκεφτείτε, «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το σεξ, εφόσον είναι τόσο σημαντικό για μένα, με αφήνει με ένα αίσθημα κενού;»

Θυμάμαι πως ένιωθα σύγχυση εξ αιτίας αυτού του κενού. Και μετά κατέληγα στο εξής συμπέρασμα: «Χρειάζομαι απλώς περισσότερο (σεξ), αυτό είναι». (Σκεφτόμαστε συχνά μ’ αυτόν τον τρόπο σχετικά με τα πράγματα που ελπίζουμε ότι θα μας γεμίσουν, αλλά δε γίνεται έτσι. Για παράδειγμα, αποκτούμε το αυτοκίνητο που πάντα θέλαμε, αλλά μετά από λίγο λέμε απλώς «καλά». Αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει αληθινά, συνήθως κάνουμε τη λάθος σκέψη, «λοιπόν, υποθέτω πως δεν είναι το σωστό αμάξι. Κάποιο άλλο θα μου δώσει μόνιμη ικανοποίηση»).

Αλλά το κενό συνεχιζόταν. Έτσι, τελικά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το προγαμιαίο σεξ δε θα μου έδινε τη λύση. Το είχα υπερεκτιμήσει. Δεν είναι όπως το κάνουν οι ταινίες να φαίνεται. Αν ήταν έτσι, θα πρόσφερε απόλυτη ικανοποίηση. Δε θα υπήρχε κανένα «κενό».

2η Συμβουλή Γνωριμίας:
Τώρα θέλω να είμαι πιο έντιμος απέναντι στις γυναίκες.

Έχω καταλάβει ότι τα κορίτσια δεν αντιλαμβάνονται εντελώς τι συμβαίνει όταν έρχεται η ώρα του σεξ. Δηλαδή, η οπτική τους γύρω από το όλο πράγμα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη ενός άντρα. Συχνά ένα κορίτσι θα δικαιολογήσει το σεξ λέγοντας, «Μα αφού τον αγαπώ,» ακόμα κι αν δεν το εννοεί στ’ αλήθεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λένε πως, «Τα κορίτσια χρησιμοποιούν το σεξ για να πάρουν αγάπη˙ τα αγόρια χρησιμοποιούν την αγάπη για να πάρουν σεξ».

Και μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί: το κορίτσι φαντάζεται πως θα παντρευτεί το αγόρι κάποια μέρα˙ το αγόρι σκέφτεται όλα όσα θέλει να κάνει με το κορίτσι και μετά να πάει και να τα πει στους φίλους του. Κι ενώ κάτι μέσα της τής λέει πως αυτό είναι το σωστό για να κάνει, κάτι μέσα στο αγόρι του λέει ακριβώς το αντίθετο, κι όμως αυτός προχωρεί. Γιατί; Για τη σωματική απόλαυση χωρίς αμφιβολία, αλλά επίσης, νομίζω, και για έναν άλλο λόγο: τον κάνει να νιώθει άντρας. Υπάρχει όμως μία μεγάλη ειρωνεία σ’ αυτό, πόσο αντρίκιο είναι να εξαπατάς μία γυναίκα;

Κάτι που έχω ανακαλύψει είναι ότι, όταν τιμάς μία γυναίκα, τιμάς τον εαυτό σου. Γιατί; Επειδή κάποια μέρα θα μετανιώσεις, και η λύπη σου θα κρατήσει πολύ περισσότερο από την ευχαρίστηση. Στην ταινία Rob Roy, ο βασικός πρωταγωνιστής λέει, «τιμή είναι ένα δώρο που ο άντρας κάνει στον εαυτό του». Όταν τιμάς μία γυναίκα κάνοντας αυτό που ξέρεις μέσα στην καρδιά σου ότι είναι σωστό (δηλαδή, το καλύτερο για το συμφέρον της), τιμάς τον εαυτό σου και είσαι σίγουρος ότι δε θα ζεις με ενοχές για πολύ καιρό.

3η Συμβουλή Γνωριμίας:
Αυτή είναι η γυναίκα κάποιου άλλου.

Και να τι εννοώ: τα περισσότερα κορίτσια που ήμουν μαζί τους είναι τώρα παντρεμένα με κάποιον άλλο άντρα. Όταν έρχομαι στη θέση αυτών των αντρών, εύχομαι να μην είχα κάνει αυτό που έκανα. Μάλιστα, θα ήθελα να μου δώσω μία μπουνιά στη μύτη γι’ αυτό.

Και κατά συνέπεια θα μπορούσα να πω πως όταν παντρευτώ, δε θα μου αρέσει η ιδέα πως κάποιος άλλος τα έκανε αυτά με τη γυναίκα μου. Εσείς τι λέτε; Θα σας άρεσε η ιδέα ότι κάποιος άλλος ήταν με τη γυναίκα σας; Αν έχετε ένα κορίτσι τώρα και νιώθετε έτσι, σκεφτείτε πόσο πιο δυνατό θα είναι αυτό το αίσθημα με τη γυναίκα σας κάποια μέρα.

Μπορείτε να πάτε ένα βήμα πιο πέρα. Το κορίτσι είναι η κόρη κάποιου. Κι αν ήταν η δική μου κόρη; Ή αν ήταν η αδελφή μου; Θα ήθελα κάποιος άντρας σαν εμένα να την εκμεταλλευόταν; Τώρα βλέπω τα κορίτσια από άλλη οπτική. Είναι οι μελλοντικές σύζυγοι κάποιων άλλων, οι κόρες κάποιων άλλων, οι αδελφές, κλπ.

4η Συμβουλή Γνωριμίας:
Το σεξ έχει σκοτώσει τις καλύτερες σχέσεις μου.

Για παράδειγμα, είχα μία αγαπημένη στο κολέγιο, το κορίτσι των ονείρων μου. Μαζί της, δεν υπήρχε ποτέ μία στιγμή που να ένιωθα πλήξη. «Δέναμε» τελείως. Περιμέναμε λίγο καιρό, και μετά, με δική μου πρωτοβουλία, αρχίσαμε να κάνουμε σεξ.

Το σεξ σύντομα έγινε το επίκεντρο της σχέσης μας. Σταμάτησα να θέλω να τη γνωρίσω και σε άλλα επίπεδα. Κι έτσι, αντί να ερχόμαστε πιο κοντά, αρχίσαμε στην πραγματικότητα να απομακρυνόμαστε. Αυτό είναι που εννοώ λέγοντας «το σεξ έχει σκοτώσει τις καλύτερες σχέσεις μου.» Οι άνθρωποι μπορούν να σχετίζονται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα – συναισθηματικά, διανοητικά, σωματικά, πνευματικά. Αλλά όταν το κορίτσι μου κι εγώ αρχίσαμε να σχετιζόμαστε περισσότερο σωματικά, αυτό σιγά σιγά βραχυκύκλωσε τις άλλες πλευρές της σχέσης μας. Σαν αποτέλεσμα, η σχέση συνολικά άρχισε να καταρρέει. Ίσως να ήμαστε ακόμη μαζί εάν είχαμε (είχα) περιμένει.

Το έχω δει αυτό να συμβαίνει σε αμέτρητες σχέσεις, όχι μόνο δικές μου, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων. Και νομίζω πως υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό, τον οποίο θα εξηγήσω κατόπιν.

5η Συμβουλή Γνωριμίας:
Το σεξ πριν από το γάμο καταστρέφει τις άλλες πλευρές της σχέσης.

Για μένα, δύο πράγματα συνέβησαν όταν άρχισα να κάνω σεξ με ένα κορίτσι. Καθώς κοιτάζω πίσω σχετικά μ’ αυτό, μπορώ να πω ότι αυτά συνέβαιναν κυριολεκτικά κάθε φορά, παρόλο που αγνοούσα αυτές τις δυναμικές εκείνη τη στιγμή. Τα δύο αυτά πράγματα είναι τα εξής: 1) έχασα το σεβασμό μου για το κορίτσι (ακόμη κι αν δεν το ήθελα), και 2) έπαψε να μ’ εμπιστεύεται (ακόμη κι αν δεν το ήθελε).

Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό, ξέρω απλά ότι συνέβη. Μπορεί να αποτελεί απλά μέρος «του συστήματος.» Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν είμαι ο μόνος. Το έχω δει να συμβαίνει ξανά και ξανά. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα στο γάμο τους επειδή έκαναν σεξ πριν το γάμο. Προχωρούν στο γάμο με έλλειψη σεβασμού και έλλειψη εμπιστοσύνης, δύο απόλυτες αναγκαιότητες για την υγεία ενός γάμου.

Γνωρίζω ένα νιόπαντρο ζευγάρι που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα εξαιτίας αυτού – εκείνος δεν τη σέβεται, εκείνη το γνωρίζει, κι εκείνη δεν τον εμπιστεύεται, έτσι δε θέλει να του δώσει τον εαυτό της. Είναι πολύ λυπηρό, και περισσότερο συνηθισμένο από όσο νομίζεις. Όμως κανείς δε μιλά γι’ αυτό το θέμα δημοσίως. Ούτε ο κινηματογράφος ούτε η τηλεόραση παρουσιάζουν το πρόβλημα παρόλο που απεικονίζουν ζευγάρια τα οποία κάνουν σεξ πριν από το γάμο. Είναι σαν κανείς να μη θέλει να παραδεχτεί ότι συμβαίνει, ακόμα κι αν έτσι είναι.

6η Συμβουλή Γνωριμίας:
Αν περιμένω να κάνω σεξ με τη σύζυγό μου αυτό σημαίνει καλύτερο σεξ μέσα στο γάμο μου.

Γιατί; Επειδή θα προχωρήσουμε στο γάμο μ’ εμένα να έχω μεγαλύτερο σεβασμό για εκείνη κι εκείνη να με εμπιστεύεται περισσότερο. Έχω μάθει ένα πράγμα: αν μία γυναίκα δεν εμπιστεύεται έναν άντρα, δε θέλει να του δώσει ολόκληρο τον εαυτό της. Ακόμα περισσότερο, δεν την ευχαριστεί πραγματικά το να είναι μαζί του.

Έτσι συμβαίνει. Αφού «τα κορίτσια χρησιμοποιούν το σεξ για να πάρουν αγάπη, και τα αγόρια χρησιμοποιούν την αγάπη για να πάρουν σεξ», ένα ζευγάρι θα κάνει σεξ πριν το γάμο. Το κορίτσι το κάνει για να κρατήσει τη σχέση. Το αγόρι το κάνει επειδή το θέλει περισσότερο από την ίδια τη σχέση. Έτσι, μετά το γάμο, η γυναίκα θα έχει αυτό που θέλει: μία δέσμευση από τον άντρα. Μετά δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πια το σεξ για να τον έχει. Και, επειδή μπορεί να τρέφει συναισθήματα θυμού για το γεγονός ότι εκείνος έκανε σεξ μαζί της πριν παντρευτούν, δεν ενδιαφέρεται τώρα πια για το σεξ. Και ο άντρας – που δεν εκτιμά τη σύζυγό του εξαιτίας του σεξ πριν το γάμο – θέλει ακόμη σεξ αλλά όχι ως μία ολοκληρωμένη εμπειρία δέσμευσης με τη γυναίκα του. Είναι μόνο σεξ, που αυτή μπορεί να του το δώσει. Έτσι, υπάρχει μία κατώτερης ποιότητας ερωτική ζωή μέσα στο γάμο.

Δε συμβιβάζομαι μ’ αυτά τα σκουπίδια. Τώρα που δε βρίσκομαι στο κολέγιο και πολλοί άνθρωποι γύρω μου παντρεύονται, το βλέπω να συμβαίνει όλη την ώρα. Το αντίδοτο: περιμένοντας ως το γάμο για να κάνουν σεξ θα δώσει στον άντρα ένα μεγαλύτερο σεβασμό για τη γυναίκα του και στη γυναίκα ένα μεγαλύτερο σεβασμό για τον άντρα της. Και κατά συνέπεια θα έχουν καλύτερο και πιο συχνό σεξ επειδή σέβονται ο ένας τον άλλο περισσότερο και αγαπούν ο ένας τον άλλο πιο βαθιά.

7η Συμβουλή Γνωριμίας:
Το να μην έχω σεξουαλική ζωή με άλλες γυναίκες θα σημαίνει καλύτερο σεξ στο γάμο μου.

Το σεξ αποτελεί ένα μυστήριο το οποίο προκαλεί ένα βαθύ δεσμό μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη κι αν το ονομάζουμε «τυχαίο». Το πρόβλημα είναι το εξής: όσο περισσότερο δένομαι με άλλα κορίτσια, τόσο λιγότερο θα είμαι ικανός να δεθώ με τη μελλοντική μου σύζυγο. Είναι σαν ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας – όσο πιο πολύ τη χρησιμοποιείς σε διαφορετικές επιφάνειες, τόσο λιγότερο κολλάει σε αντικείμενα. Μετά από λίγο, δε θα κολλάει πάνω σε τίποτα.

Εάν συνδέομαι με άλλα κορίτσια πριν παντρευτώ, δε θα είμαι σε θέση να συνδεθώ με τη γυναίκα μου κάποια μέρα. Δε θα της συμπεριφέρομαι με τρυφερότητα όσο θα έπρεπε, και κατά συνέπεια δε θα την αγαπώ όσο θα έπρεπε. Κάθε μέρα που περνάει κι έχω παραμείνει πιστός στη μελλοντική μου σύζυγο σημαίνει ότι η σχέση μου μαζί της θα είναι καλύτερη.

Δεν είναι αστείο; Η κοινωνία μας επικρίνει τη μοιχεία, ωστόσο άνετα συγχωρεί το προγαμιαίο σεξ, ακόμη και με πολλούς συντρόφους. Αυτό είναι ειρωνεία. Επειδή, αν βγάλεις το στοιχείο του χρόνου έξω από την εξίσωση, το προγαμιαίο σεξ είναι μοιχεία. Μπορούμε να φανταστούμε πώς η μοιχεία μπορεί να βλάψει σημαντικά μία σχέση γάμου, και μπορεί και το προγαμιαίο σεξ να έχει πραγματικά σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. Βλάπτει τον πιθανό δεσμό μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας.

8η Συμβουλή Γνωριμίας:
Δε χρειάζεται να κοιμηθώ με μία γυναίκα για να καταλάβω αν «ταιριάζουμε σεξουαλικά».

Το σεξ μπορεί να ομορφαίνει μία σχέση, δεν είναι όμως η πιο σημαντική πλευρά αυτής. Αυτό έχω ανακαλύψει. Υποτίθεται πως είναι η σαντιγί στο γλυκό όταν όλες οι άλλες πλευρές στη σχέση λειτουργούν καλά. Έχω καταλάβει ότι το σεξ θα είναι καλό όταν και η υπόλοιπη σχέση θα είναι καλή. Γι’ αυτό το λόγο ξέρω ότι δε χρειάζεται να κοιμηθώ με τη γυναίκα μου για να καταλάβω αν ταιριάζουμε σεξουαλικά. Εάν τα πηγαίνουμε καλά σε κάθε άλλη περιοχή, και το σεξ θα είναι ωραίο.

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να πούμε εδώ. Ένα άλλο πράγμα που θεωρώ πως έχω «ανακαλύψει» είναι το εξής: όταν προσδιορίζεις το σεξ ως τον αποφασιστικό παράγοντα στη σχέση, αυτό πιθανά να έχει ως αποτέλεσμα φτωχό σεξ. Σκέψου το. Αν τοποθετήσεις τη σεξουαλική σου ζωή κάτω από ένα μικροσκόπιο, εξετάζοντάς το πάντοτε και κρίνεις και τη σχέση από αυτό, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Είναι σαν να βρίσκεσαι στη φυλακή. Είσαι κλειδωμένος σε κάτι που αντί να σε ελευθερώνει, σε αποδυναμώνει.

Όμως, όταν επικεντρώνεις σε άλλες πλευρές της σχέσης, και το σεξ δεν είναι το επίκεντρο, τότε είσαι ελεύθερος να απολαύσεις τη σεξουαλική σου ζωή, χωρίς την πίεση να κάνεις κάτι εντυπωσιακό. (Επειδή δε θα είναι έτσι.) Κι ακόμη, νομίζω πως στην ηλικία που ήμουν όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο ήταν αδύνατο να μην επικεντρώνω στο σεξ, εκτός αν δεν υπήρχε καθόλου. Να γιατί πιστεύω πως είναι καλύτερα να περιμένουμε εντελώς.

9η Συμβουλή Γνωριμίας:
Έχω βρει κάτι πιο ικανοποιητικό από το σεξ.

Ξέρω τι σκέφτεστε: «ναι, καλά.» Κι όμως είναι αλήθεια. Πράγματι, με κάποιο τρόπο το σεξ με βοήθησε να ανακαλύψω το κάτι που το ξεπερνάει. Κι αυτό το κάτι δεν είναι ακριβώς ένα κάτι, είναι κάποιος. Είναι ο Θεός.

Απλά άκουσέ με προσεκτικά πάνω σ’ αυτό, ξέρω πως ακούγεται παρατραβηγμένο, αλλά το όλο πράγμα έχει λογική. Ο Θεός μάς έχει δημιουργήσει μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με τίποτα εκτός από Αυτόν. Έχει κατασκευάσει έτσι το ανθρώπινο σύστημα. Όπως έχει πει κάποιος, «Εσωτερικά κάθε άνθρωπος είναι ένα άδειο δοχείο στο σχήμα του Θεού που μόνο ο Θεός μπορεί να γεμίσει.»

Γι’ αυτό βλέπουμε τους ανθρώπους να αλλάζουν καριέρες, συντρόφους, μόδες, και άλλα πράγματα – επειδή καθώς ψάχνουμε για την απόλυτη ικανοποίηση, απογοητευόμαστε με τα πράγματα (και τους ανθρώπους) που δεν μας ικανοποιούν αυτή την ανάγκη. Έτσι τους απορρίπτουμε και προχωρούμε σε κάτι (ή κάποιον) άλλο, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρούμε το είδος της εκπλήρωσης που πραγματικά ψάχνουμε. Αλλά το πρόβλημα είναι, ότι δε θα το βρούμε ποτέ εκτός αν πάμε στο Θεό γι’ αυτό, επειδή μόνο Αυτός μπορεί να μας το δώσει.

Ο Θεός μας αγαπάει τόσο πολύ που δε θέλει να μας δει αληθινά ικανοποιημένους με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Εαυτό Του. Θέλει το καλύτερο για μας, κι αυτό σημαίνει τον Εαυτό Του. Τίποτα και κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από το Θεό. Γνωρίζω ότι αυτό είναι αλήθεια επειδή το έχω ανακαλύψει για τον εαυτό μου. Το κενό που είχα – είτε αγοράζοντας πράγματα, είτε μετά από σεξουαλικές περιπέτειες, και μετά από όλες μου τις προσπάθειες να είμαι ικανοποιημένος στη ζωή – γέμισε όταν ζήτησα το Θεό στη ζωή μου. Πιο συγκεκριμένα, όταν ζήτησα τον Ιησού Χριστό στη ζωή μου. Ο Ιησούς Χριστός είπε, «Εκείνος που έρχεται σε μένα δε θα πεινάσει ποτέ, κι εκείνος που πιστεύει σε μένα δε θα διψάσει ποτέ» (Ιωάννης 6: 35). Αυτές οι λέξεις έγιναν πραγματικότητα στη ζωή μου. Όταν απέκτησα μία σχέση με το Θεό, το άδειο δοχείο μέσα μου τελικά γέμισε. Δεν ένιωθα άδειος πλέον. Ως επακόλουθο, το να γνωρίζω το Θεό μού έχει δώσει βαθύτερη ικανοποίηση απ’ όση μου έδωσε ποτέ το σεξ.

10η Συμβουλή Γνωριμίας:
Ο Θεός μού έχει δώσει τη δύναμη να περιμένω.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που έκανα σεξ. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι περίμενα εντελώς ώσπου να παντρευτώ, αλλά δεν μπορώ. Και βέβαια έχω μετανιώσει (και, όπως είπα πριν, πολύ περισσότερο από κάθε στιγμή ευχαρίστησης). Έχω μετανιώσει για τον τρόπο που έχω φερθεί στα κορίτσια. Ανησυχώ για τη σταθερότητα του μελλοντικού μου γάμου (αν και όταν παντρευτώ). Αλλά ο Θεός με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσω τις προηγούμενες πράξεις μου και τις ανησυχίες μου για το μέλλον. Βρίσκομαι στη διαδικασία της αλλαγής, και έχω αλλάξει κιόλας πολύ.

Επίσης, ο Θεός μού έχει δώσει τη δύναμη να περιμένω μέχρι να παντρευτώ για να κάνω σεξ ξανά. Σίγουρα είναι ένας αγώνας κάποιες φορές, όμως ο Θεός με έχει ενδυναμώσει αρκετά ώστε να τα καταφέρω. Όλα είναι δυνατά με Αυτόν. Και κάθε μέρα, βδομάδα, χρόνο που περνάει, ξέρω ότι θα έχω έναν καλύτερο και πιο δυνατό γάμο κάποια μέρα επειδή περίμενα. Ακόμη, έχω τώρα μία ισχυρότερη σχέση με το Θεό, ως αποτέλεσμα του να εξαρτώμαι από Αυτόν σ’ αυτή τη ζωτική περιοχή της ζωής μου σαν άντρας.

Από πού να ξεκινήσω

Αν θέλεις να είσαι επιτυχημένος στις σχέσεις σου κάποια μέρα – ως σύζυγος και πατέρας – το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις είναι ο εαυτός σου. Το μυστικό δεν είναι να βρεις τη σωστή σύζυγο, ή να αποκτήσεις τα σωστά παιδιά. Το κλειδί είναι να αρχίσεις από εσένα. Και η πιο σημαντική σχέση που μπορείς να έχεις – αυτή που θα σε κάνει καλύτερο σύζυγο και πατέρα – είναι μία σχέση με το Θεό.

Ο Θεός είναι ο δημιουργός του σεξ, της αγάπης και των σχέσεων γενικά. Δημιούργησε αυτά τα πράγματα για να τα απολαμβάνουμε εμείς. Και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε πλήρως αν ακολουθούμε το σχέδιό Του γι’ αυτά. Έχω ανακαλύψει ότι ο Θεός δεν είναι «ηθικολόγος». Δε λέει, «Κάνε αυτό» ή «Μην κάνεις εκείνο» χωρίς λόγο. Όταν λέει, «Μην κάνεις αυτό» (για παράδειγμα, περίμενε μέχρι το γάμο για να κάνεις σεξ), δεν το λέει για να μου δείξει ποιος είναι το αφεντικό, το λέει επειδή αυτό βρίσκεται στα άμεσα ενδιαφέροντά μου. Το λέει επειδή Αυτός γνωρίζει πώς με έχει κατασκευάσει ως άνθρωπο, τι είναι καλύτερο για μένα, και τι θα μου δώσει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Γνωρίζοντας το Θεό Προσωπικά

Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν Θεός που έγινε άνθρωπος – «Ο Λόγος έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσά μας». Αυτός ήταν «η ακριβής εικόνα της ύπαρξής Του (του Θεού).» Με λίγα λόγια, ο Ιησούς Χριστός αποκάλυψε ακριβώς πώς είναι ο Θεός. Πώς λοιπόν μπορούμε να αρχίσουμε μία σχέση μαζί Του; Ο Θεός έχει μία αυθεντική αγάπη για εμάς και θέλει να Τον γνωρίζουμε… όμως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Βασικά, αυτό που στέκεται στο δρόμο μας και μας εμποδίζει να συνδεθούμε με το Θεό είναι η αμαρτία μας (η αποτυχία μας να αγαπήσουμε το Θεό και τους άλλους τέλεια).

Έτσι ο Ιησούς Χριστός («Ενσαρκωμένος Θεός») σήκωσε όλη την αμαρτία μας στους ώμους Του καθώς πέθανε με τη θέλησή Του επάνω σ’ ένα σταυρό. Το έκανε αυτό έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να λάβουμε τέλεια συγχώρηση, τέλεια αποδοχή προς Αυτόν. Έκανε την τέλεια θυσία καθώς Τον έδερναν, Τον ταπείνωναν, Τον μαστίγωναν και Τον σταύρωναν για λογαριασμό μας. Έπειτα, μετά από τρεις μέρες, αναστήθηκε από τους νεκρούς. Τώρα μας ζητά να ανταποκριθούμε στη θυσία Του προσκαλώντας Τον στις ζωές μας.

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ο μεγαλύτερος άντρας που έζησε ποτέ. Οι άνθρωποι συχνά δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά είναι αλήθεια. Έτσι, όταν Του ζητάς να έρθει στη ζωή σου, ζητάς το μοναδικό Πρόσωπο που γνωρίζει καλύτερα τι είναι να είσαι άντρας από οποιονδήποτε άλλον άντρα. Θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας αληθινός άντρας – όχι σύμφωνα με τη χολλυγουντιανή εκδοχή – αλλά ένας άντρας πολύ περισσότερο ικανοποιημένος στη ζωή και πολύ περισσότερο πολύτιμος στις ζωές των άλλων.

Πώς μοιάζει ο αληθινός άντρας; Δε μοιάζει με λύκο (κάποιος που αποσκοπεί μόνο στον εαυτό του). Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με βοσκό – κάποιος που αποσκοπεί στην ευημερία των άλλων. Καθώς αυξάνεσαι στη σχέση με το Θεό, θα ανακαλύπτεις όλο και πιο πολύ τι σημαίνει να είσαι αληθινός άντρας. Κι ο Χριστός θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τις γυναίκες και συνεπώς τον τρόπο που φέρεσαι σ’ αυτές.

Μπορείς να αρχίσεις μία σχέση με το Χριστό που να διαρκέσει για πάντα. «Διότι τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το Γιο Του το μονογενή, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια» (Ιωάννης 3:16). Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Όταν εμπιστεύεσαι ή βασίζεσαι στη θυσία του Χριστού προς όφελός σου, μπορείς να λάβεις αιώνια ζωή – μέσα από μία σχέση με το Θεό που ξεκινά τώρα, και που θα διατηρήσεις για την υπόλοιπη ζωή σου. Εάν αυτή είναι τώρα η επιθυμία της καρδιάς σου, τα ακόλουθα είναι ένας οδηγός για τα λόγια που ίσως θέλεις να πεις στο Θεό με ειλικρίνεια:

Αγαπημένε Θεέ, ομολογώ ότι έχω αμαρτήσει απέναντί Σου. Σ’ ευχαριστώ που πήρες όλη μου την αμαρτία επάνω Σου, στο σταυρό. Θέλω να λάβω τη συγχώρησή Σου. Θέλω να αποκτήσω μία σχέση μαζί Σου. Σου ζητώ να έρθεις στη ζωή μου ως ο Σωτήρας μου και Κύριος. Σε παρακαλώ κάνε με τον άντρα που θέλεις να είμαι.

Για να έχεις βοήθεια και συμβουλή καθημερινά και για να αυξηθείς στη γνώση σου για το Θεό, διάβασε τα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά, και του Ιωάννη στην Αγία Γραφή.

Ζήτησα από τον Ιησού να έρθει και να αλλάξει την ζωή μου (ακολουθούν βοηθητικές πληροφορίες)…

Παρακαλώ δώστε μου περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον Ιησού Χριστό…

Έχω μια ερώτηση…