Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Μπορείς να εξηγήσεις την Τριαδικότητα;

E: «Τι μπορούμε να πούμε για το δόγμα της Τριαδικότητας, της Αγίας Τριάδας;»

Η Α μας: Ο όρος "Τριαδικότητα" δεν αναφέρεται στη Αγία Γραφή, αλλά είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα όσα αποκαλύπτονται για το Θεό μέσα από τη Βίβλο. Η Αγία Γραφή μιλάει καθαρά για το Θεό Πατέρα, το Θεό Υιό (Ιησού Χριστό) και το Θεό Άγιο Πνεύμα και παράλληλα παρουσιάζει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός. Επιπλέον, ο όρος Τριαδικότητα χρησιμοποιείται εκφράζοντας την ενότητα αυτών των τριών "Προσώπων" τα οποία έχουν την ίδια θεϊκή υπόσταση.

Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να απεικονίσουν την έννοια της Τριαδικότητας με υλικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα η χημική ένωση H2O που είναι νερό, πάγος και ατμός (έχουν διαφορετική μορφή αλλά κάθε ένα από αυτά είναι H2O).

Μια άλλη απεικόνιση είναι το αυγό που χωρίζεται σε κέλυφος, ασπράδι και κρόκο. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δίνεται η λάθος εντύπωση ότι ο Θεός χωρίζεται σε διαφορετικά μέρη.

Ο Θεός Υιός (Ιησούς), είναι απόλυτα και ολοκληρωτικά Θεός. Ο Θεός Πατέρας είναι απόλυτα και ολοκληρωτικά Θεός.

Και ο Θεός το Άγιο Πνεύμα είναι απόλυτα και ολοκληρωτικά Θεός. Κι όμως υπάρχει μόνο ένας Θεός. Στον κόσμο που ζούμε, με την περιορισμένη, ανθρώπινη εμπειρία μας είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος την έννοια της Τριαδικότητας. Ωστόσο, από την αρχή του κόσμου βλέπουμε το Θεό να παρουσιάζεται με αυτό τον τρόπο στην Αγία Γραφή. Παρατήρησε ότι στο εδάφιο Γένεσις 1:26 το ρήμα και η αντωνυμία "μας" είναι σε πληθυντικό αριθμό. Μετά είπε ο Θεός:

«Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα και την ομοίωση, κι ας εξουσιάζει στης θάλασσας τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά, στα ζώα και γενικά σ' όλη τη γη και στα ερπετά που σέρνονται πάνω σε αυτήν».

Αυτή είναι μια ενδεικτική λίστα κάποιων χωρίων που δείχνουν ότι ο Τριαδικός Θεός είναι ένας:

  • «Δεν υπάρχει κανένας άλλος θεός παρά μόνο ένας». (προς Α' Κορινθίους 8:4)
  • «Bαφτίστηκε, λοιπόν, ο Iησούς και βγήκε αμέσως από το νερό. Ξαφνικά τότε, οι ουρανοί ανοίχτηκαν γι' αυτόν και είδε το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι και να έρχεται πάνω του. Kι ακούστηκε μια φωνή από τους ουρανούς, που έλεγε: «Αυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός, μέσω του οποίου εκδήλωσα την εύνοιά μου!» (Κατά Ματθαίον 3:16-17)
  • «Πηγαίνετε λοιπόν και μαθητεύστε όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Γιου και του Aγίου Πνεύματος». (Κατά Ματθαίον 28:19)
  • «Eγώ κι ο Πατέρας είμαστε ένα». (Κατά Ιωάννη 10:30)
  • «Όποιος έχει δει εμένα, έχει δει τον Πατέρα». (Κατά Ιωάννη. 14:9)
  • «Kι όποιος βλέπει εμένα, βλέπει εκείνον που με απέστειλε». (Κατά Ιωάννη 12:45)
  • «Kι αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα του Xριστού, αυτός δεν είναι δικός Tου». (Προς Ρωμαίους. 8:9)
  • «Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη διστάσεις να πάρεις μαζί σου τη Mαρία, τη γυναίκα σου, γιατί αυτό που γεννήθηκε μέσα της προέρχεται από το Πνεύμα το Άγιο». (Κατά Ματθαίον 1:20)
  • «Kαι της αποκρίθηκε ο άγγελος: «Tο Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Yψίστου θα σε καλύψει. Γι' αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννηθεί, Γιος Θεού θα ονομαστεί». (Κατά Λουκά 1:35)
  • [Τα λόγια του Ιησού προς τους μαθητές Του] «Kι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει άλλον Παράκλητο, για να παραμένει μαζί σας για πάντα, το Πνεύμα της αλήθειας, που ο κόσμος δεν μπορεί να το δεχτεί, γιατί δεν το διακρίνει ούτε το γνωρίζει. Eσείς όμως το γνωρίζετε, γιατί μαζί σας μένει και μέσα σας θα κατοικεί» .... «Aν με αγαπάει κάποιος, θα εφαρμόσει το λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έρθουμε σ' αυτόν και θα κατοικήσουμε μαζί του. (Κατά Ιωάννη. 4: 16-17, 23)

Πώς να αρχίσω μια σχέση με τον Θεό

Έχω μια ερώτηση…