Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Πώς μπορεί ένας Θεός αγάπης να στέλνει ανθρώπους στην κόλαση;

E: « Προσπαθώ να καταλάβω πώς ο Θεός που είναι αγάπη μπορεί να στέλνει ανθρώπους στην κόλαση. Ποιο είναι το σκεπτικό του να πάει κάποιος στην κόλαση?»

Η Α μας: Σκέψου τα παρακάτω:

(1) Ο Θεός έχει δώσει σε όλους τους ανθρώπους αρκετά στοιχεία ώστε να γνωρίζουν ότι υπάρχει.

  • «…Αυτό γίνεται γιατί ό,τι μπορούσαν να γνωρίζουν για το Θεό τους ήταν γνωστό, αφού ο Θεός τους [στους ανθρώπους], το φανέρωσε. Δηλαδή, παρ’ ό,τι είναι αόρατες και η αιώνια δύναμη του Θεού και η θεϊκή του ιδιότητα, μπορούσαν να τις δουν μέσα στη δημιουργία, από τότε που έγινε ο κόσμος. Γι’ αυτό και δεν έχουν καμιά δικαιολογία». (Ρωμαίους 1:19 – 20)

  • «Τα ουράνια φανερώνουνε το μεγαλείο του Θεού και δείχνει το στερέωμα τα έργα που έχει φτιάξει». (Ψαλμός 19:1)

(2) Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι επιλέγουν να μην τον γνωρίσουν.

  • «Στη θέση της αλήθειας του Θεού έβαλαν το ψέμα και σεβάστηκαν και λάτρεψαν την κτίση αντί για τον Κτίστη» (Ρωμαίους 1:25)

  • « Είπε μες στην καρδιά του ο ασύνετος: Δεν υπάρχει Θεός». (Ψαλμός 14:1)

  • «Όλοι εμείς πλανιόμασταν σαν πρόβατα· είχε πάρει καθένας μας το δικό του δρόμο». (Ησαΐας 53:6)

  • «Παρατηρεί απ’ τους ουρανούς ο Κύριος τους ανθρώπους, να δει αν υπάρχει συνετός κανείς, που το Θεός γυρεύει. Όλοι απομακρύνθηκαν, όλοι μαζί φθαρήκαν. Κανείς δεν πράττει το καλό, έστω κι ένας μονάχος». (Ψαλμός 53:2-3)

  • « Να ξέρεις ακόμα και τούτο: Τις έσχατες ημέρες θα έρθουν δύσκολοι καιροί. Γιατί οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς τους, αχάριστοι, ασεβείς, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, άσωτοι, άγριοι, εχθροί του καλού, προδότες, αυθάδεις, φουσκωμένοι από εγωισμό. Θ’ αγαπάνε πιο πολύ τις ηδονές παρά το Θεό». (Β’ προς Τιμόθεον 3:1-4)

(3) Επομένως, ο Θεός δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν.

Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι από τις αμαρτίες τους και ν' αποκτήσουν πλήρη γνώση της αλήθειας (Επιστολή προς Τιμόθεο Α’ 2:3-4). Θέλει όλοι να έρθουν σε μετάνοια και να Τον γνωρίσουν (Επιστολή Πέτρου Β’ 3:9). Ωστόσο, η Βίβλος μας αποκαλύπτει επίσης ότι ο Θεός δεν επιβάλλεται στους ανθρώπους. Επιτρέπει στους ανθρώπους να Τον απορρίψουν, παρόλο που δεν Του αρέσει. Ο Θεός είναι αγάπη (Α΄Ιωάννου 4:16), αλλά επιτρέπει στους ανθρώπους να απορρίψουν την αγάπη Του, και να μένουν στις αμαρτίες τους.

Θα υπάρξει κρίση όλων των ανθρώπων, όπου όλοι οι άνθρωποι θα παρουσιαστούν μπροστά στο θρόνο του Θεού (Αποκάλυψη 20:11-13). Κι όποιος δε βρέθηκε γραμμένος στο βιβλίο της ζωής ρίχτηκε κι αυτός στη λίμνη της φωτιάς». (Αποκάλυψη 20:15).

Ο Θεός είπε στους Ισραηλίτες, «…έβαλα μπροστά σας τη ζωή και το θάνατο, την ευλογία και την κατάρα. Διαλέξτε λοιπόν τη ζωή για να ζήσετε, εσείς και οι απόγονοί σας». (Δευτερονόμιο 30:19). Κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι η επιλογή που δίνεται σε όλους μας: ευλογία ή κατάρα, ζωή ή θάνατος, την αγάπη του Θεού ή την οργή Του.

Ίσως φαίνεται παράλογο σε κάποιον ότι ο Θεός μπορεί να έχει αγάπη και οργή ταυτόχρονα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος από τον χαρακτήρα του Θεού είναι πάνω από αυτό που μπορούμε να κατανοήσουμε. Η οργή του Θεού και η αγάπη Του είναι συμβατές, ίσως με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως.

Παρόλο όμως που δεν το κατανοούμε πλήρως, η απόφαση είναι ακόμη μπροστά μας. Ο Θεός λέει ότι όλοι αξίζουμε την οργή Του και την κρίση Του, ακόμη κι αυτή τη στιγμή. Ο Ιησούς είπε: «…αν δεν πιστέψετε πως εγώ Είμαι αυτός που πραγματικά Είμαι, θα πεθάνετε εξαιτίας των αμαρτιών σας» (Ιωάννης 8:24). Αλλά δέχεται κάθε έναν που στρέφεται σ’ Αυτόν για συγχώρεση, ακόμη κι αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε αντί να καταδικαστούμε από Αυτόν, να μας συγχωρήσει και να συμφιλιωθούμε μαζί Του. Ο Ιησούς είπε « Σας βεβαιώνω πως όποιος δέχεται τα λόγια μου και πιστεύει σ’ αυτόν που με έστειλε, έχει κιόλας την αιώνια ζωή και δεν θα αντιμετωπίσει την τελική κρίση, αλλά έχει κιόλας περάσει από το θάνατο στη ζωή» (Ιωάννης 5:24). Για να μάθεις πώς μπορείς να ξεκινήσεις μια σχέση με το Θεό και να λάβεις αιώνια ζωή, δες αυτό: Γνωρίζοντας την προσωπικότητα του Θεού.

Πώς να αρχίσω μια σχέση με τον Θεό

Έχω μια ερώτηση…