Από τον Dennis Rainey
Κάποτε μια γυναίκα μοιράστηκε μαζί μου τις ιδέες της σχετικά με το γάμο:
"Είναι σαν να παρατηρώ την έρημο με ένα ζευγάρι κιάλια. Όπου κι αν κοιτάξω βλέπω σκορπισμένα πτώματα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης και θανάτου – διαζύγια, απομόνωση, κακοποίηση, χαλασμένες σχέσεις, άνθρωποι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Και καθώς τα βλέπω αυτά αναρωτιέμαι, Γιατί να θέλω να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι;”
Πολλοί φοιτητές σήμερα κάνουν αυτή την ερώτηση. Ενώ κατά βάθος επιθυμούν την ασφάλεια και τη χαρά μιας σχέσης που διαρκεί για μια ζωή, φοβούνται το γάμο. Μια νιόπαντρη κοπέλα είπε σε άρθρο της Newsweek: ”Είχα δει το γάμο των γονιών μου να διαλύεται, και δεν ήξερα αν θα μπορούσα να διατηρήσω το δικό μου.”1
Καμία άλλη γενιά που έφτασε σε ηλικία γάμου δεν είχε τόσα κατάλοιπα σχετιζόμενα με κατεστραμμένες οικογένειες, όσο η τωρινή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά το χρόνο, βιώνουν τη διάλυση της οικογένειας τους.2
Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών θυμάται τέτοιες εμπειρίες:
Mary: Ένα απόγευμα, επιστρέφοντας από το σχολείο, συνάντησε τον μπαμπά της έξω από την πόρτα με μία βαλίτσα. Εγκατέλειπε την οικογένεια. ” Θα έρθω ξανά για να σε δω, γλυκιά μου” της είπε. Την φίλησε στο κεφάλι και έφυγε. Η Mary δεν τον ξαναείδε από τότε.
Robert: Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πέντε χρόνων. Έζησε με τη μητέρα του, η οποία παντρεύτηκε άλλους τρεις άντρες και είναι αλκοολική. Ο πρώτος πατριός του τον κακοποίησε μια φορά, όταν ο Robert έχυσε την Coca cola μέσα στο αυτοκίνητο.
Carrie: Οι γονείς της είναι ακόμη παντρεμένοι, αλλά πλήρως αφοσιωμένοι στις προσοδοφόρες καριέρες τους. Ο μπαμπάς της και η μαμά της ελάχιστες φορές παρακολούθησαν τις συναυλίες της ορχήστρας στην οποία συμμετείχε η Carrie, και τώρα που αυτή είναι μακριά για σπουδές, σπάνια μιλάει μαζί τους. Η επικοινωνία της οικογένειας γίνεται συνήθως μέσω e-mail ή με μηνύματα στον τηλεφωνητή.
Philip: Όταν ο Philip πήγαινε στο Γυμνάσιο, ένα βράδυ ξύπνησε από έναν καυγά των γονιών του. Άκουσε έναν κρότο και ένα ουρλιαχτό. Βρήκε τη μητέρα του στην κουζίνα να αιμορραγεί από ένα τραύμα που προήλθε από μαχαίρι. Ο Philip κάλεσε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον πατέρα του. Μαζί με την μητέρα του και τις δύο μικρές του αδερφούλες πήγανε να ζήσουν σε άσυλο. Δεν ξέρει που βρίσκεται ο πατέρας του.
Ίσως κι εσύ να ξέρεις άτομα σαν την Mary, τον Robert, την Carrie και τον Philip. Ίσως η δική σου εμπειρία να μοιάζει με τις δικές τους ή ίσως να είναι και χειρότερη. Ίσως το σπίτι σου να έβραζε από συγκρούσεις, δυσαρμονία και αναταραχές. Έτσι, το σκέφτεσαι πολύ αν θα πρέπει να παντρευτείς – δεν θέλεις να καταλήξεις σε μια σχέση γεμάτη με πόνο και απογοήτευση και να προκαλέσεις συναισθηματικό σεισμό στα ίδια σου τα παιδιά. Σου αρέσει η ιδέα να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον που σ’ αγαπάει, αλλά αν είσαι ειλικρινής, η ιδέα του γάμου μάλλον σε φοβίζει. Ίσως να αναρωτιέσαι “ Θα καταφέρω άραγε να ξεπεράσω τις πληγές που μου προκάλεσε η οικογένεια μου; Θα καταφέρω να βιώσω ποτέ έναν ευτυχισμένο και υγιή γάμο;”
Η απάντηση είναι αναμφισβήτητα ναι.
Από το 1976 δουλεύω σε έναν οργανισμό που βοηθάει οικογένειες και έχω δει χιλιάδες γάμους, που έμοιαζαν να μην έχουν ελπίδα, να πετυχαίνουν. Ο Θεός έχει το τρόπο να βοηθάει διαλυμένους ανθρώπους να βιώνουν σωστές και υγιείς σχέσεις. Περισσότερα γι αυτό θα πούμε αργότερα.
Παρόλα τα προβλήματα και τον πόνο, γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να θέλουν να παντρευτούν; Αν και ο θεσμός του γάμου περνάει μεγάλη κρίση στις μέρες μας, πολύς κόσμος συνεχίζει να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Louis Harris έδειξε πως το 96% των φοιτητών θέλουν να παντρευτούν ή είναι ήδη παντρεμένοι. Το 97% συμφώνησε με αυτή τη δήλωση: “ Το να έχεις στενές οικογενειακές σχέσεις είναι το κλειδί για την ευτυχία.”3
Έτσι, παρόλο που ένας στους τέσσερεις Αμερικανούς ηλικίας 18 και άνω είναι διεζευγμένος,4 η πιθανότητα του να δημιουργήσουν έναν καλό γάμο που θα κρατήσει, ωθεί σχεδόν τον καθένα να θέλει να προσπαθήσει. Άλλα γιατί ο γάμος είναι τόσο ελκυστικός;
Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν θέλει να είναι μόνος. Παρόλο που κάνουμε τόση φασαρία για να πετύχουμε “το δικό μας” ή επιμένουμε στα προσωπικά μας δικαιώματα, όλοι λαχταρούμε την ασφάλεια και τη ζεστασιά μιας σχέσης με κάποιον που είναι τρελός για μας. Μπορεί να λέμε ότι “θέλουμε να μείνουμε μόνοι” και διεκδικούμε τον “προσωπικό μας χώρο” , αλλά η βαθύτερη επιθυμία μας είναι να μοιραστούμε αυτό το ”χώρο” με κάποιον που μας αγαπάει.
Και παρόλο που η σεξουαλική έλξη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επιθυμία μας για οικειότητα, αυτή η λαχτάρα μας να συνδεθούμε βαθιά με τον ”άλλο”, δεν έχει να κάνει μόνο με το sex. Αυτός ο διακαής πόθος να μας γνωρίσει και να μας εκτιμήσει ένα άλλο πρόσωπο, οφείλεται στον τρόπο που ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από την αρχή του κόσμου.
Γιατί τότε τόσοι άνθρωποι που επιδιώκουν την οικειότητα, καταλήγουν στο διαζύγιο, νιώθοντας συχνά θυμό και απογοήτευση; Πολλοί από αυτούς που παντρεύονται επιχειρούν να πετύχουν ένα δυνατό, διαρκή δεσμό, βασισμένοι πρωταρχικά στα συναισθήματα. Στις περισσότερες σχέσεις η αγάπη και η αποδοχή συνεχίζουν, εφόσον το άλλο άτομο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συντρόφου του. Αν τα συναισθήματα είναι ακόμη ζωντανά, ο άντρας και η γυναίκα μπορούν να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου, να παραβλέψουν τις δυσάρεστες και ενοχλητικές συνήθειες, να επικοινωνήσουν επαρκώς και να εκφράσουν ακόμη τρυφερότητα μεταξύ τους.
Αλλά όταν τα συναισθήματα ψυχρανθούν, ο ένας από τους δύο ή και οι δύο ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν τα αποθέματα και την ικανότητα να αγαπούν έναν άνθρωπο που προφανώς δεν είναι τέλειος. Τώρα οι ανάγκες δε καλύπτονται, κάτι το οποίο προκαλεί πόνο, ο πόνος οδηγεί σε αμυντική στάση, η αμυντική στάση μειώνει την καλή επικοινωνία, η μειωμένη επικοινωνία αυξάνει τις παρεξηγήσεις, αυτές διεγείρουν διαμάχες, και οι διαμάχες μας γεμίζουν θυμό και πικρία. Αν η συγχώρεση και η συμφιλίωση δεν σπάσουν αυτό το φαύλο κύκλο, τότε η ικανότητα να αγαπάει ο ένας τον άλλον παραλύει.
Αυτή η σειρά γεγονότων μπορεί να αποφευχθεί για λίγο, σχεδόν σε όλες τις σχέσεις, εφόσον δύσκολα προβλήματα που διεγείρουν τον εγωισμό, δεν υπάρχουν ή συγκαλύπτονται. Αλλά αργά ή γρήγορα η πραγματικότητα χτυπά την πόρτα. Παρόλο που οι προθέσεις ενός ζευγαριού μπορεί να είναι οι καλύτερες, αναπόφευκτα κάποια στιγμή συνειδητοποιούν πως δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται οι ανάγκες και των δύο ανά πάσα στιγμή.
Για να πετύχει μία σχέση, είναι απαραίτητη η συνεργασία. Και τα δύο άτομα είναι απαραίτητο να αρνηθούν κάποιες από τις προσωπικές τους επιθυμίες. Η αυτοθυσία πρέπει να πάρει τη θέση του εγωισμού. Μερικές φορές μέσα στο γάμο, αυτό μπορεί να γίνεται καλά μονομερώς. Όμως, αναπόφευκτα, η υπομονή του ενός κάποια στιγμή εξαντλείται. Κι αυτό γιατί η αυτοθυσία δεν είναι στη φύση μας, ενώ ο εγωισμός είναι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο με τέλειους ανθρώπους, τότε και οι γάμοι θα κυλούσαν σε απόλυτη αρμονία, ακριβώς όπως ο Θεός ήθελε να είναι ο γάμος από την αρχή. Αλλά δε ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από την ροπή μας στον εγωισμό και στην αμαρτία. Τι είναι αμαρτία; Συχνά επιλέγουμε να κάνουμε τα λάθος πράγματα αντί για τα σωστά. Εύκολα γινόμαστε εγωιστές, κακοί, υπερόπτες, προκαλούμε πόνο, δεν έχουμε διάθεση να συγχωρήσουμε και πολλά άλλα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί σύζυγοι κάνουν μεγάλο αγώνα για να τα βρούνε.
Όταν μέσα στο ζευγάρι, κρατάμε τη στάση “θέλω να καλύψω όλες τις ανάγκες μου”, τότε χαλάει το πνεύμα συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, η κατάσταση αυτή συνεχίζει μέχρι να χαθεί η οικειότητα και τελικά ο γάμος καταρρέει.
Ας το παραδεχτούμε. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια – μία εσωτερική δύναμη που να μας κάνει ικανούς να αγαπάμε ένα άλλο άτομο με τον τρόπο που πρέπει, αν θέλουμε να δώσουμε στο γάμο μας μια ακόμη ευκαιρία.
Η εγωιστική, αμαρτωλή συμπεριφορά μας, δεν μας χωρίζει μόνο από το σύζυγο ή τη σύζυγο μας αλλά και από το Θεό, τη μεγαλύτερη πηγή βοήθειας μας. Ως δημιουργός και σχεδιαστής του γάμου, Εκείνος γνωρίζει πως λειτουργούν οι σχέσεις. Θέλει πρώτα να έχουμε μια σχέση μαζί Του και στη συνέχεια να ζητάμε από αυτόν οδηγίες.
Ο Θεός, όχι μόνο μας βοηθάει σε προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση, αλλά μας προσφέρει επίσης και θεραπεία σε πληγές και σημάδια που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν. Για παράδειγμα, μας παρέχει ολοκληρωμένη συγχώρεση και καθαρισμό από λάθη που ίσως κάναμε κατά την εφηβεία μας, στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Ο Θεός μας αγαπάει και θέλει να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που έχουμε ως παιδιά Του, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η βοήθεια Του στο γάμο μας.
Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό ας δούμε δύο υποθετικά σενάρια στα οποία εμπλέκεται ένα συνηθισμένο ζευγάρι. Στο πρώτο παράδειγμα, το ζευγάρι μας (ας τους ονομάσουμε Γιάννη και Λίζα) δεν ομολογεί κάποια δυναμική ανάμειξη του Θεού στη ζωή του. Στο δεύτερο παράδειγμα, ο Γιάννης και η Λίζα έχουν κάτι περισσότερο από μία απλή σχέση μεταξύ τους. Έχουν και μία σχέση με τον Ιησού Χριστό.
Είναι Σάββατο πρωί και ο Γιάννης θέλει να παίξει γκολφ με τους φίλους του. Σηκώνεται από το κρεβάτι και λέει στη Λίζα ότι φεύγει και ότι δε θα γυρίσει πριν τις 4 το μεσημέρι. Η Λίζα παραπονιέται: “Είχες πει ότι ίσως πηγαίναμε για πικ νικ σήμερα!”
“Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο” απαντάει ο Γιάννης εκνευρισμένος. “Έχω να παίξω γκολφ δύο βδομάδες. Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα. Φεύγω από εδώ.” Χτυπάει την πόρτα και φεύγει.
Η Λίζα νιώθει ταπεινωμένη και, αφού χύνει μερικά δάκρυα, περπατάει θυμωμένη πάνω κάτω και πετάει τα μαξιλάρια του καναπέ με νεύρα σε όλο το διαμέρισμα.
“Θα σου δείξω εγώ, ανόητε” ουρλιάζει και καλεί μια φίλη της να πάνε έξω για μεσημεριανό και ψώνια. Η Λίζα αγοράζει ρούχα αξίας 300 ευρώ –χρειαζόταν καινούρια ρούχα, αλλά αγοράζοντας κάποια περισσότερα πράγματα από αυτά που είχε ανάγκη, ξέρει πως θα κάνει τον Γιάννη έξαλλο. Η πιστωτική κάρτα κοντεύει να χτυπήσει κόκκινο.
Στο μεταξύ, ο Γιάννης τελειώνει το παιχνίδι, και πάει για ένα ποτό στο μπαρ του golf club. Το ένα ποτό φέρνει το άλλο και σύντομα ο Γιάννης αρχίζει να βρίσκει ελκυστική τη σερβιτόρα. Καθώς η σερβιτόρα σερβίρει το τρίτο ποτό στον Γιάννη, αυτός της ψιθυρίζει κάτι κολακευτικό στο αυτί. Η κοπέλα φέρεται σαν θιγμένη, αλλά το χαμόγελο της προδίδει ότι ο Γιάννης έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Την επόμενη φορά που η κοπέλα επιστρέφει, ο Γιάννης βλέπει το τηλέφωνο της σημειωμένο στη χαρτοπετσέτα κάτω από το ποτό του και αμέσως τη βάζει στη τσέπη του.
Ο Γιάννης φτάνει σπίτι του στις 5μ.μ. τρικλίζοντας. Η Λίζα βλέπει τηλεόραση στη διαπασών. Ο Γιάννης βλέπει μία στοίβα από καινούρια ρούχα στον καναπέ. Κλείνει τη τηλεόραση νευριασμένος και ρωτάει τι είναι όλα αυτά. Η Λίζα τον βρίζει και πάει στο υπνοδωμάτιο, χτυπώντας την πόρτα πίσω της. Ο καβγάς συνεχίζεται μέχρι το βράδυ και ο Γιάννης καταλήγει να κοιμάται στο δωμάτιο των ξένων.
Είναι Σάββατο πρωί και ο Γιάννης θέλει να παίξει γκολφ με τους φίλους του. Σηκώνεται από το κρεβάτι και λέει στη Λίζα ότι φεύγει και ότι δε θα γυρίσει πριν τις 4 το μεσημέρι. Η Λίζα εκπλήσσεται και απαντάει “νόμιζα πως θα πηγαίναμε για πικ νικ σήμερα!”
“Ωχ, δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο αυτό;” λέει ο Γιάννης νευριασμένος. “Έχω να παίξω γκολφ δύο βδομάδες. Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα. Λοιπόν, φεύγω τώρα.” Χτυπάει την πόρτα και φεύγει.
Η Λίζα νιώθει ταπεινωμένη και, αφού χύνει μερικά δάκρυα, περπατάει θυμωμένη πάνω κάτω και πετάει τα μαξιλάρια του καναπέ με νεύρα σε όλο το διαμέρισμα.
“Ανόητε” ουρλιάζει, και εύχεται να μπορούσε να του πει πόσο θυμωμένη νιώθει.
Η Λίζα αποφασίζει να πάει μια βόλτα και μέχρι να διασχίσει το πάρκο, ο πόνος και η οργή της αρχίζουν να υποχωρούν. Καθώς επιστρέφει προς το σπίτι, νιώθει ότι μπορεί να προσευχηθεί. “Αγαπημένε μου Ιησού, είμαι πολύ νευριασμένη με τον Γιάννη και πιστεύω πως είναι εγωιστής. Βοήθησε με σε παρακαλώ να μην είμαι κι εγώ εγωίστρια και να μην αφήνω την οργή μου να ξεπερνάει τα όρια.”
Η Λίζα αποφασίζει να τηλεφωνήσει σε μια φίλη της και να βγούνε για μεσημεριανό και ψώνια. Από το πολυκατάστημα αγοράζει ένα καινούριο συνολάκι.
Στο μεταξύ, ο Γιάννης τελειώνει το παιχνίδι, και πάει για ένα σάντουιτς και κάτι δροσιστικό στο snack bar του golf club. Ο Γιάννης προσέχει πόσο όμορφη είναι η κοπέλα στο ταμείο, παρόλα αυτά της χαμογελάει φιλικά και πηγαίνει στο τραπέζι των φίλων του. Νωρίτερα το πρωί, ο Γιάννης είχε σκεφτεί πως η Λίζα ήταν γκρινιάρα και απαιτητική μαζί του – και ήθελε άδικα να του στερήσει μια καλή ώρα με τους φίλους του. Τώρα όμως νιώθει ένοχος για το πώς της φέρθηκε. Δεν διασκεδάζει πλέον.
“Παιδιά” ανακοινώνει ο Γιάννης “ θα σας αφήσω για σήμερα. Θα πάω σπίτι. Θέλω να ξοδέψω λίγο χρόνο και με τη Λίζα. ” Δύο από τους φίλους του τον κοροϊδεύουν αλλά αυτός μένει σταθερός στην απόφαση του.
Η Λίζα γυρνάει σπίτι στη 1 μ.μ. και προς μεγάλη της έκπληξη βρίσκει τον Γιάννη καθισμένο στο τραπέζι της κουζίνας. Το καλάθι του πικ νικ είναι έξω, μισογεμάτο με φαγητό και ποτά.
“Γιατί γύρισες τόσο νωρίς;” ρωτάει και η φωνή της προδίδει ότι είναι ακόμα πειραγμένη.
“Συγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο σου συμπεριφέρθηκα σήμερα το πρωί” είπε ο Γιάννης. “Ήθελα να παίξω γκολφ και δε σκέφτηκα τις δικές σου ανάγκες. Μάλλον ήμουν λίγο εγωιστής. Θα με συγχωρέσεις;”
Η Λίζα δαγκώνει τα χείλη της. Εξακολουθεί να νιώθει πληγωμένη, αλλά ο Γιάννης μοιάζει να χει μετανιώσει πραγματικά. Επίσης είναι απίστευτο το ότι τέλειωσε τόσο νωρίς το παιχνίδι του. “Ναι, σε συγχωρώ”, απαντάει σιγανά η Λίζα.
Και ενώ αγκαλιάζονται λέει ο Γιάννης “Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε αυτή τη μέρα από την αρχή, τι λες ; Γύρισα σπίτι νωρίς γιατί σκέφτηκα πως ίσως ακόμη προλαβαίνουμε να πάμε για πικ νικ. Θέλεις να πάμε;”
Η Λίζα αντιστέκεται στον πειρασμό να στραβομουτσουνιάσει και να τον κάνει να πληρώσει γι’ αυτό που της έκανε. Αντίθετα, χαμογελάει και κουνάει καταφατικά το κεφάλι της.
Η μέρα άλλαξε και για τους δύο. Ο θυμός και των δύο καταλάγιασε. Η σχέση τους ξανάγινε τόσο φρέσκια, όσο η γη μετά από μια ανοιξιάτικη βροχή. Στις ζωές και των δύο, ο Ιησούς Χριστός έκανε πολλή δουλειά, δείχνοντας τους πρώτα πώς πρέπει να ζούνε, και στη συνέχεια δίνοντας τους δύναμη να αρνηθούν τους εαυτούς τους και να συγχωρήσουν – δύο πράξεις απαραίτητες για την αγάπη, αλλά τόσο δύσκολο να βγαίνουν κάθε φορά αυθόρμητα χωρίς βοήθεια.
Φυσικά, αυτά τα δύο σενάρια προσφέρουν μια επιφανειακή οπτική των πολύπλοκων διαπροσωπικών καταστάσεων, αλλά δείχνουν παραστατικά πώς η ανάμειξη του Θεού στη ζωή του συζύγου, στη ζωή της συζύγου και στο γάμο τους ξεχωριστά, κάνει τη διαφορά. Η χριστιανική πίστη δεν είναι μια συλλογή από αρχές και κανόνες, αλλά μια ζωντανή, λεπτό προς λεπτό συνδιαλλαγή με τον Θεό, μέσα από την οποία λαμβάνουμε οδηγία και δύναμη να ζούμε τη ζωή, όπως Εκείνος σχεδίασε να τη ζούμε.
Ο Θεός είναι ξεκάθαρος στη Βίβλο σχετικά με την καταστροφή που προκαλεί το διαζύγιο, σχετικά με την ανάγκη να σκεφτόμαστε με ταπεινό πνεύμα τις ανάγκες του άλλου περισσότερο από τις δικές μας, σχετικά με το ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον, σχετικά με το ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη σεξουαλική ανηθικότητα και πολλά άλλα. Αλλά το ότι μας έχει πει κάποιος τι πρέπει να κάνουμε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλουμε και να το κάνουμε. Η οδηγία του Θεού συχνά είναι διαφορετική από αυτό που εμείς σκοπεύαμε να κάνουμε (για παράδειγμα, το να πούμε την αλήθεια στο σύντροφο μας τη στιγμή που ένα ψέμα μοιάζει πολύ χρήσιμο). Αλλά, επανειλημμένα, πολλά ζευγάρια έχουν ανακαλύψει πόσο σοφός είναι ο Θεός και πόσο έξυπνο είναι να Τον εμπιστεύεσαι και να ακολουθείς το λεπτομερές σχέδιο Του για να χτίσεις σωστές σχέσεις.
Για παράδειγμα, ο Θεός συνεχίζει και σήμερα να λέει πως ο γάμος πρέπει να προηγείται της σεξουαλικής επαφής. Στην κουλτούρα μας το 64% των μαθητών κολλεγίων έχουν την παρακάτω άποψη «Είναι καλή ιδέα, δύο άτομα να μείνουν μαζί ως ζευγάρι πριν παντρευτούν.5 Οι περισσότεροι από αυτούς τους μαθητές, είδαν τους γάμους των γονιών τους να καταστρέφονται και έτσι θεωρούν πως μια «δοκιμή» μοιάζει καλή ιδέα.
Γιατί λοιπόν ο Θεός τοποθετεί το γάμο πριν τη σεξουαλική επαφή; Γιατί θέλει να ζήσουμε την οικειότητα σε βάθος και με διάρκεια. Πώς δύο άνθρωποι θα μπορούσαν να νιώσουν αρκετά ασφαλείς ώστε να σταθούν πλήρως εκτεθειμένοι και ευάλωτοι ο ένας μπροστά στον άλλον – κάτι το οποίο είναι προϋπόθεση ώστε να υπάρχει βαθειά επαφή – σε ένα περιβάλλον που ανά πάσα στιγμή ένας από τους δύο μπορεί να εγκαταλείψει τη σχέση; Έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά διαζυγίων είναι μεγαλύτερα σε ζευγάρια που έζησαν μαζί πριν παντρευτούν.6 Η σοφία του Θεού ήταν και είναι πάντα σωστή. Και η οδηγία Του πηγάζει πάντα από την προστατευτική Του αγάπη και τη φροντίδα Του για μας.
Αλλά ο Θεός δε θέλει να είναι απλά ένας σύμβουλος γάμου που μοιράζει συμβουλές για τις ζωές μας. Θέλει να Τον γνωρίζουμε, να έχουμε προσωπική σχέση μαζί Του και να Τον εμπιστευόμαστε. Για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε πιστά κάποιον, μας λέει πως πρέπει πρώτα να γευτούμε τη δική Του άνευ όρων, πιστή αγάπη Του για μας.
Παρακινούμενος από την αγάπη Του για μας, ο Θεός έκανε κάτι αξιοθαύμαστο. Μιλήσαμε για το πώς ο εγωισμός μας, μας απομακρύνει από τους άλλους και πώς κυρίως μας χωρίζει από τον Θεό, που είναι άγιος και τέλειος. Η Βίβλος λέει: «Η αμαρτία σας ύψωσε τείχος ανάμεσα σε σας και στο Θεό σας.»7 Οι καλές πράξεις, όσες κι αν είναι, και η προσπάθειες από την πλευρά μας δεν μπορούν να σβήσουν την αμαρτία από τα μάτια του Θεού. Αντίθετα μάλιστα, υπάρχει ποινή για την αμαρτία… ο θάνατος. Το οποίο σημαίνει αιώνιος αποχωρισμός από τον Θεό, ακόμη και μετά από τη ζωή μας στη γη. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό. Τα στάνταρ του Θεού προϋποθέτουν τελειότητα και εμείς δεν μπορούμε να το φτάσουμε αυτό. Παρόλα αυτά, η δικαιοσύνη του Θεού συνοδεύεται από την τρομερή Του αγάπη για μας – η οποία αποδεικνύεται από τη λύση που Εκείνος έδωσε στο πρόβλημα της αμαρτίας.
Ο Ιησούς Χριστός, που είναι ο Θεός με ανθρώπινη μορφή, ήρθε για να πληρώσει τη θανατική ποινή των δικών μας αμαρτιών. Ήρθε επίσης να μας διδάξει τους δρόμους του Θεού και να μας δώσει ζωή με νόημα. Αλλά πάνω από όλα, είπε ότι ήρθε σαν άνθρωπος για να πεθάνει αντί για εμάς. Αυτός ξεπλήρωσε όλες τις αμαρτίες – τις δικές μου, τις δικές σου, όλου του κόσμου – όταν κρεμόταν στο σταυρό (Ρωμαϊκός τρόπος εκτέλεσης), ώστε εμείς να μπορούμε να συγχωρηθούμε. Και μετά που έμεινε στον τάφο για 3 μέρες, ο Ιησούς επέστρεψε στη ζωή με το φυσικό Του σώμα. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες πήγαν να πουν στον κόσμο για Αυτόν και για τη ζωή που ο Θεός προσφέρει σε μας.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς κάτι για να μας αποδεχτεί ο Θεός. Μας προσφέρει σαν δώρο μια σχέση μαζί του. Είναι δική μας επιλογή αν θα αποδεχτούμε τη συγχώρηση Του και εάν θα αποκτήσουμε προσωπική σχέση μαζί Του. Ο Ιησούς είπε: «Εγώ είμαι ο δρόμος, η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνο μέσα από μένα.»8 Θέλει να έρθει μέσα στις ζωές μας, αλλά και πάλι, αυτό είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει εμείς να πάρουμε. Αν ο γάμος είναι σημαντική απόφαση, αυτή η απόφαση είναι ακόμη πιο σημαντική. Θέλεις να έχεις μία αιώνια σχέση με τον Θεό και να Του επιτρέψεις να ασκεί επιρροή στη ζωή σου; Θέλεις να οδηγείσαι από τη σοφία Του και να στηρίζεσαι στη δύναμη Του;
Αν ναι, μπορείς να Του ζητήσεις να έρθει στη ζωή σου εδώ και τώρα. Όπως ένα ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο μέχρι τι στιγμή που θα κάνουν τη δημόσια δήλωση «Δέχομαι», έτσι και το να ξεκινήσεις μία σχέση με τον Θεό είναι μία πράξη βαθειάς γνώσης ότι το επιθυμείς. Ο Ιησούς είπε: «Δες με, στέκομαι στην πόρτα [της καρδιάς σου] και χτυπώ. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και ανοίξει, θα μπω μέσα.9 Η Βίβλος λέει: « Αλλά σε όσους τον δέχτηκαν, σ’ αυτούς έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού.»10
Θα ήθελες να γνωρίσεις την αγάπη που έχει ο Θεός για σένα και να Του ζητήσεις να έρθει μέσα στην καρδιά σου; Ίσως αυτός να είναι ένας από τους τρόπους που μπορείς να Του το εκφράσεις: « Κύριε Ιησού, σε θέλω στη ζωή μου. Θέλω εσύ να με οδηγείς, και να με συγχωρήσεις για όλες μου τις αμαρτίες. Σε ευχαριστώ που πλήρωσες για όλες μου τις αμαρτίες πάνω στο σταυρό. Τώρα σου ζητώ να έρθεις μέσα στη ζωή μου. Σε ευχαριστώ για την υπόσχεση πως θα μπεις μέσα αν ανοίξω την πόρτα της καρδιάς μου, κάτι το οποίο κάνω αυτή τη στιγμή. Σε ευχαριστώ γιατί τώρα μπορώ να αρχίσω να Σε γνωρίζω αληθινά. Αμήν.»
Αν είπες ειλικρινά τα παραπάνω λόγια, έχεις ξεκινήσει μία προσωπική σχέση με τον Θεό. Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο γάμο σου; Μπορείς να έχεις ένα γάμο γεμάτο με αγάπη. Όπως όλοι οι σύζυγοι, θα κάνεις πολλά λάθη. Και ίσως χρειαστείς κάποιες φορές να καταβάλεις επίπονες προσπάθειες για να έχεις έναν υπέροχο γάμο. Αλλά όσο ακουμπάς πάνω στον Θεό, Αυτός θα σου δίνει τη δύναμη και το όραμα που χρειάζεται για να αγαπάς τον σύντροφο σου με ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και διάθεση να συγχωρείς. Έτσι θα έχεις έναν ευτυχισμένο γάμο που θα κρατήσει μια ζωή.
Ζήτησα από τον Ιησού να έρθει και να αλλάξει την ζωή μου (ακολουθούν βοηθητικές πληροφορίες)…
Παρακαλώ δώστε μου περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον Ιησού Χριστό…
Ο Dennis Rainey είναι διευθυντής του FamilyLife, ένα τμήμα του Campus Crusade for Christ.Είναι επίσης συγγραφέας και ραδιοφωνικός παρουσιαστής της εκπομπής "FamilyLife Today." Αυτός και η γυναίκα του, Barbara, έχουν έξι παιδιά.
(1) Kendall Hamilton and Pat Wingert, "Down the Aisle," Newsweek, 20 July 1998, p. 54. (2) John J. DiIulio, Jr., "Deadly Divorce," National Review, 7 April 97. (3) "Generation 2001: A Survey of the First College Graduating Class of the New Millennium," conducted in 1997-1998 by Louis Harris and Associates for Northwestern Mutual Life Insurance Company, 720 E. Wisconsin Ave., Milwaukee, WI 53202, pp. 8, 11. (4) DiIulio, Jr., "Deadly Divorce." (5) Generation 2001: A Survey, p. 11. (6) Shervert H. Frazier, Psychotrends (New York: Simon & Schuster, 1994), p. 106 (7) Ησαΐας 59:2 (8) Ιωάννης 14:6 (9) Αποκάλυψη 3:20 (10) Ιωάννης 1:12