Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Αγάπη ή πόθος;

Συμβουλές για την σχέση και την αγάπη: Αν ο πόθος οδηγεί την σχέση σου, δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει. Και να γιατί ...

από τον Duncan Moore

Μεγάλωσα σε μια αθεϊστική οικογένεια και ήταν όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο που πρώτη φορά γνώρισα αρκετούς Χριστιανούς. Φαινόντουσαν καλοί άνθρωποι και είχαν μια ποιότητα στις φιλίες τους που την ζήλευα. Παρόλα αυτά έμοιαζαν υπερβολικά αφελείς και η αγαθότητά τους, ειδικά στα θέματα σεξουαλικής ηθικής, μου ξυπνούσε την ανάγκη να τους προστατέψω από λύπηση. Στην πορεία το σκεπτικό μου άλλαξε ριζικά. Σ’ αυτό το άρθρο θα θέσω το ερώτημα « υπάρχουν καλοί λόγοι για να πάρω στα σοβαρά τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής όσον αφορά στο σεξ;»

Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, οι Χριστιανοί δεν βλέπουν το σεξ σαν κάτι κακό. Ο Θεός επινόησε το σεξ και το έκανε να είναι καλό, πολύ καλό. Το σεξ δεν είναι μόνο τρόπος αναπαραγωγής, αλλά δόθηκε για να είναι μια έντονη, χαρούμενη, παθιασμένη έκφραση αγάπης. Ο Θεός ακόμα σχεδίασε και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να γίνεται το σεξ: τον ισόβιο γάμο ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Η σύγχρονη εποχή έχει εγκαταλείψει αυτή την ιδέα. Πρέπει και οι Χριστιανοί να την εγκαταλείψουν ή μήπως οδηγεί σε αιώνιες αρχές;

Συμβουλή αγάπης: Πραγματικοί λόγοι για να ακολουθήσεις το σχέδιο του Θεού σχετικά με τις σχέσεις.

Από πρακτικής πλευράς υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να ακολουθήσει κανείς της οδηγίες της Αγίας Γραφής για το σεξ. Παρέχουν προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το οποίο για μας δεν είναι και μικρό πράγμα και είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα σε χώρες του κόσμου όπου το AIDS μαστίζει ολόκληρες κοινωνίες και καταστρέφει την οικονομία. Ακόμα προστατεύουν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έξω από το γάμο.

Κρατώντας το σεξ αποκλειστικά για μέσα στον γάμο αποφεύγει κανείς τον πόνο που προκαλεί η σύγκριση μεταξύ διαφόρων σεξουαλικών συντρόφων. Επίσης προφυλάσσεται από την πολύ οδυνηρή κατάσταση όπου ο ένας σύντροφος είναι πραγματικά πολύ ερωτευμένος ενώ ο άλλος αναζητά απλά την ικανοποίηση.

Μια τελευταία σκέψη είναι ότι οι σεξουαλικές μας τάσεις και επιθυμίες είναι εθιστικές. Κάποιος είπε κάποτε ότι οι σεξουαλικές μας επιθυμίες έχουν τη μηχανή μιας Ferrari και τα φρένα ενός ποδηλάτου. Αν τρέφουμε τις σεξουαλικές μας επιθυμίες με μη υγιείς τρόπους γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μείνουμε πιστοί σε ένα γάμο, με επακόλουθο την φοβερή αγωνία που προκαλεί η απιστία. Τα στατιστικά στοιχεία για τα διαζύγια αντανακλούν τις συνέπειες των σεξουαλικών αξιών μας.

Συμβουλή αγάπης: Ιδεολογικοί λόγοι

Οι πρακτικοί λόγοι είναι αρκετά δυνατοί από μόνοι τους για να υποστηρίξουν την θέση της Βίβλου σχετικά με την διδασκαλία της γύρω από το σεξ. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι θεμελιώδεις λόγοι που δείχνουν πως το σεξ δεν μπορεί να ξεχωριστεί από τον γάμο. Ο Θεός δεν σχεδίασε το σεξ απλά για να μας προσφέρει ικανοποίηση, το σχεδίασε ως έκφραση αγάπης και σωματικής οικειότητας.

Το να κάνεις σεξ με κάποιον είναι κάτι βαθιά σημαντικό και η κακομεταχείριση αυτής της επίδρασης μπορεί να είναι ισοπεδωτική. Υπάρχει μια υπέροχη ιστορία για μια δικαστική υπόθεση όπου ένας άντρας έκανε αγωγή στους κατασκευαστές της μηχανής που είχε αγοράσει για να κόβει το γρασίδι. Ο άντρας αυτός τραυματίστηκε καθώς χρησιμοποίησε τη μηχανή για να κλαδέψει έναν φράχτη και ισχυρίστηκε ότι οι οδηγίες δεν έλεγαν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον λόγο. Έτσι και το σεξ έχει έναν σκοπό αλλά επειδή είναι κάτι τόσο δυνατό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά αν δεν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του δημιουργού!

Για να καταλάβουμε την άποψη της Βίβλου για το σεξ πρέπει να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ της αγάπης και του πόθου. Η αγάπη τιμά, εκτιμά και αναζητά το καλύτερο για τον άλλο. Εστιάζει στο άλλο πρόσωπο. Είναι ανιδιοτελής, θυσιάζει και πάντα ακολουθείται από δέσμευση, υπόσχεση. Ο πόθος, από την άλλη μεριά, αναζητά να χρησιμοποιήσει πράγματα και ανθρώπους για να καλύψει τις ανάγκες του και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Εστιάζει εσωτερικά στον εαυτό του, είναι εξ’ ορισμού ιδιοτελής και απορρίπτει την δέσμευση.

Η αγάπη και ο πόθος είναι αντίθετα. Αντιμάχονται το ένα το άλλο. Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι αν οι σεξουαλικές μας σχέσεις είναι μια έκφραση αγάπης ή πόθου: «Θέλω να σε τιμώ και να σε εκτιμώ, δίνω τον εαυτό μου σε σένα», ή « Θέλω να σε χρησιμοποιήσω σαν εργαλείο για να ικανοποιήσω τις ορμές μου, να σε χρησιμοποιήσω και να πάρω από σένα». Αν ο Θεός πραγματικά έχει σχεδιάσει το σεξ σαν μια έκφραση αγάπης, το να το χρησιμοποιήσεις απλά λόγω πόθου είναι ένα υπερβολικά καταστρεπτικό ψέμα.

Συμβουλή αγάπης: Ο ρόλος του γάμου

Ο γάμος είναι ένα βαθύ μυστήριο, η ένωση δύο ανθρώπων για να γίνουν ένας. Δεν εγγυάται ότι θα ενισχύσει την αγάπη, αλλά αν το πάρει κανείς σοβαρά ως μια άνευ όρων αιώνια δέσμευση πιστότητας και αφοσίωσης, σίγουρα βοηθάει στο να διακριθεί η αγάπη από τον πόθο. Όπως ο δείκτης ηλιοτροπίου ελέγχει την παρουσία οξέος, έτσι κι ο γάμος δοκιμάζει την παρουσία της δέσμευσης. Πως ξέρουμε αν πραγματικά αγαπάμε κάποιον αρκετά ώστε να κάνουμε σεξ μαζί του; Στο γάμο καλούμαστε να απαντήσουμε στην ερώτηση: Πόσο πρόθυμοι είμαστε να δεσμεύσουμε τον εαυτό μας σε αυτό το πρόσωπο για μια ζωή;

Ο γάμος επίσης είναι ένα ασφαλές δίκτυο. Όλοι μας είμαστε εύθραυστοι και κάνουμε λάθη. Πώς μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι και ασφαλείς στην αγάπη του συντρόφου μας στο φως των αδυναμιών και των αποτυχιών; Η απάντηση είναι δέσμευση. Αν η δέσμευση απουσιάζει, τότε η αγάπη δεν είναι γνήσια και το σεξ μετατρέπεται σε μια σωματική ικανοποίηση που στην πράξη δεν χρειάζονται καν δύο άτομα γι’ αυτό.

Συμβουλή αγάπης: Επίλογος

Ο πόθος είναι δυνατός και δελεαστικός, αλλά ο εξ ορισμού εγωισμός του αντιτίθεται στην αγάπη. Καθώς καλλιεργούμε και «τρέφουμε» τη λαγνεία στις ζωές μας αποτραβιόμαστε αμείλικτα στην απομόνωση, τη μοναξιά, την ανασφάλεια και την κενότητα. Τι μας μένει όταν η διαδικασία αυτή γίνει βαρετή και δεν προσφέρει πια ικανοποίηση, και μένουμε μόνοι αντιμέτωποι με τον πόνο της ενοχής και της μοναξιάς;

Η αγάπη με δέσμευση προφανώς κοστίζει και θέλει σκληρή δουλειά. Απαιτεί τιμή, σεβασμό, συγχωρητικότητα και θυσία. Ωστόσο, είναι ο δρόμος που μας βγάζει από την μοναξιά, την καχυποψία και την απόγνωση που χαρακτηρίζει τη κουλτούρα μας. Αν αντικαταστήσουμε την αγάπη με τον πόθο καταλήγουμε να έχουμε μια ασήμαντη αίσθηση που ποτέ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τίποτα παραπάνω από το σώμα.

Η πρόθεση του Θεού για μας είναι να ελευθερωθούμε από την δύναμη και την σκλαβιά της λαγνείας, του πόθου και να γίνουμε άντρες και γυναίκες γνήσιας και αληθινής αγάπης. Όλοι αποτυγχάνουμε σ’ αυτό καθώς ο Θεός μας βλέπει να αλλάζουμε πολλούς συντρόφους και να απολαμβάνουμε λάγνες σκέψεις. Όμως μας προσφέρει όλη τη συγχώρεση που χρειαζόμαστε για να μας φέρει σε βαθιά προσωπική σχέση μαζί Του. Η αγάπη που γευόμαστε στην σχέση μας με τον Θεό αρχίζει να «βγαίνει» και στις σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας. Η επιλογή μας είναι είτε να ανταποκριθούμε στην προσφορά του Θεού και να ακολουθήσουμε μια ζωή αγάπης ενδυναμωμένη με την δική Του αγάπη ή να Τον απορρίψουμε και να προχωρήσουμε μόνοι μας.

Πώς να αρχίσω μια σχέση με τον Θεό

Έχω μια ερώτηση…