Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Υπάρχει Θεός;

Υπάρχει Θεός; Υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού; Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένους σαφείς και κατηγορηματικούς λόγους ώστε να πιστέψετε πως υπάρχει Θεός…

Της Marilyn Adamson

proof of GodΔε θα σου άρεσε να σου δείξει κάποιος στοιχεία της παρουσίας του Θεού, χωρίς να γίνεται πιεστικός; Χωρίς να σου λέει ότι: «Πρέπει να πιστέψεις». Λοιπόν, εδώ θα βρεις μία φιλική προσέγγιση με επιχειρήματα υπέρ της άποψης ότι υπάρχει Θεός.

Πρώτα απ’όλα σκέψου αυτό. Αν κάποιος αντιτίθεται ακόμη και στην πιθανότητας ότι υπάρχει Θεός, τότε κάθε επιχείρημα θα αντικρουστεί και θα ουδετεροποιηθεί. Είναι σαν και αυτούς που αρνούνται ότι ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι έτσι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτό δε θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Φωτογραφίες των αστροναυτών που περπατήσανε στο φεγγάρι, συνεντεύξεις με αστροναύτες, πέτρες από το φεγγάρι… όλα τα στοιχεία είναι χωρίς αξία, επειδή έχει ήδη αποφασίσει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στο φεγγάρι.

Όταν ερχόμαστε στην πιθανότητα ύπαρξης του Θεού, η Αγία Γραφή μάς λέει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουνε δει αρκετές αποδείξεις, αλλά έχουνε αρνηθεί την αλήθεια για τον Θεό1. Από την άλλη μεριά γι' αυτούς που θέλουν να ξέρουν αν υπάρχει Θεός, αυτός λέει: «Θα με ζητήσετε και θα με βρείτε. Όταν με ψάξετε με όλη την καρδιά σας θα με βρείτε»2. Πριν δεις τις αποδείξεις που σχετίζονται με την ύπαρξη του Θεού ρώτησε τον εαυτό σου. Αν ο Θεός υπάρχει θα ήθελα να τον γνωρίσω; Ορίστε λοιπόν κάποιοι λόγοι για να το σκεφτείς …

1.Υπάρχει Θεός; Η πολυπλοκότητα του πλανήτη μας, μας παραπέμπει σε ένα σχεδιαστή που όχι μόνο σχεδίασε τον κόσμο, αλλά που τον διατηρεί μέχρι σήμερα.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε αναρίθμητα παραδείγματα που φανερώνουν το σχέδιο του Θεού, Αρχίζουμε με μερικά:

Η Γη… το μέγεθος της είναι τέλειο. Το μέγεθος της Γης και η βαρύτητα που αντιστοιχεί κρατούν ένα λεπτό στρώμα που αποτελείται κατά το πλείστον από αέρια αζώτου και οξυγόνου σε απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της. Αν η Γη ήταν μικρότερη σε μέγεθος, η ύπαρξη της ατμόσφαιρας θα ήταν αδύνατη. όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Ερμή. Αν ήταν μεγαλύτερη, τότε στην ατμόσφαιρα θα υπήρχε υδρογόνο όπως στον Δία3. Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε που έχει ατμόσφαιρα που αποτελείται από το κατάλληλο μίγμα αερίων για να ευδοκιμήσουν φυτά, ζώα και η ανθρώπινη ζωή.

Η απόσταση της Γης από τον Ήλιο είναι η ενδεδειγμένη. Σκεφτείτε ότι οι θερμοκρασίες στη γη κυμαίνονται από - 38 μέχρι +49 βαθμούς Κελσίου. Αν η Γη ήταν σε μεγαλύτερη απόσταση από τον ήλιο, τότε θα παγώναμε, αν ήταν πιο κοντά τότε θα καιγόμασταν. Ακόμη και μια μικρή παράκληση της θέσης της Γης από τον ήλιο, θα έκανε τη ζωή αδύνατη. Η Γη παραμένει σε μια τέλεια απόσταση από τον ήλιο καθώς γυρνάει γύρω από αυτόν, με μία ταχύτητα που αγγίζει σχεδόν τα 107000 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης γυρνάει και γύρω από τον άξονα της, επιτρέποντας στην επιφάνεια της να θερμαίνεται και να ψύχεται κατάλληλα κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Ακόμη και το φεγγάρι μας έχει το τέλειο μέγεθος και απόσταση από την Γη. Το φεγγάρι δημιουργεί παλιρροιακές κινήσεις στους ωκεανούς για να μην λιμνάζουν τα νερά , και παρόλα αυτά αυτή η τεράστια μάζα νερού των ωκεανών συγκρατιέται και δεν κατακλύζει τις ηπείρους μας.4

Το Νερό… άχρωμο, άοσμο και άγευστο, παρόλα αυτά κανένα ζωντανό ον δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτό. Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι αποτελούνται από νερό (γύρω στα δυο τρίτα του ανθρώπινου σώματος είναι νερό). Θα δεις γιατί τα χαρακτηριστικά του νερού είναι μοναδικά για την ζωή:

Έχει ένα πολύ υψηλό σημείο βρασμού και πήξεως. Το νερό μάς επιτρέπει να ζούμε σ' ένα περιβάλλον όπου οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται, ενώ διατηρούμε σταθερά την θερμοκρασία στα σώματά μας στους 37βαθμούς.

Το νερό είναι ένας καθολικός διαλύτης. Αυτή η ιδιότητα του νερού έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρονται χιλιάδες διαφορετικά χημικά, μέταλλα και στοιχειά μέσα στα σώματά μας ακόμη και μέχρι τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.5

Το νερό επίσης είναι χημικά ουδέτερο. Χωρίς επηρεάζει τη σύσταση των ουσιών που μεταφέρει, το νερό βοηθάει την τροφή, τις φαρμακευτικές ουσίες και τα άλατα να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από το σώμα μας.

Το νερό έχει μια μοναδική επιφάνεια. Μέσα στα φυτά έχει την ιδιότητα να μετακινείται προς τα επάνω αντίθετα με την βαρύτητα, και έτσι φέρνει ζωή και συστατικά στην κορυφή και των πιο ψηλών δέντρων.

Το νερό παγώνει από πάνω προς τα κάτω έτσι τα ψάρια μπορούν να ζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το 97% του νερού της Γης βρίσκεται στου ωκεανούς. Αλλά σε αυτή Γη, υπάρχει ένα σύστημα που αφαιρεί το αλάτι από το νερό και μετά διανέμει αυτό το νερό σε όλη την υδρόγειο. Με την εξάτμιση το νερό από τους ωκεανούς, χωρίς το αλάτι, δημιουργεί τα σύννεφα που με την σειρά τους αφήνουν νερό στο έδαφός, για τα φυτά , τα ζώα και τους ανθρώπους. Είναι ένα σύστημα καθαρισμού και προμήθειας που διατηρεί τη ζωή πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Ένα σύστημα που ανακυκλώνει και ξαναχρησιμοποιεί το νερό.6

2. Υπάρχει Θεός; Η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου φανερώνει ότι πίσω από αυτό υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη.

Το ανθρώπινο μυαλό… ταυτόχρονα επεξεργάζεται ένα τεράστιο αριθμό πληροφοριών. Το μυαλό σου επεξεργάζεται όλα τα χρώματα και αντικείμενα που βλέπεις, την θερμοκρασία γύρω σου, την πίεση που βάζουν τα πόδια σου στο πάτωμα, τους ήχους τριγύρω σου, την ξηρότητα του στόματός σου, ακόμη και την αφή στο πληκτρολόγιό σου. Το μυαλό σου κρατάει και επεξεργάζεται όλα τα συναισθήματα σου, τις σκέψεις και τις αναμνήσεις σου. Ταυτόχρονα κρατάει στη μνήμη σου τις διάφορες λειτουργίες του σώματός σου όπως την αναπνοή σου, την κίνηση των ματιών σου, την πείνα και την κινητικότητα των μυών στα χέρια σου.

Το ανθρώπινο μυαλό επεξεργάζεται περισσότερες από ένα εκατομμύριο πληροφορίες το δευτερόλεπτο.7 Ζυγίζει τη σημαντικότητα αυτών των δεδομένων, φιλτράροντας τα λιγότερο σημαντικά. Αυτή η λειτουργία του φιλτραρίσματος σου επιτρέπει να εστιάσεις και να λειτουργήσεις αποτελεσματικά στο περιβάλλον σου. Ένας εγκέφαλος που διαχειρίζεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο πληροφορίες το δευτερόλεπτο, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί της σημασίας τους και σου επιτρέπει να δράσεις πάνω στις πιο σημαντικές πληροφορίες … μήπως αυτό έγινε κατά τύχη; Μήπως ήταν αποτέλεσμα κάποιων βιολογικών αιτιών, που διαμόρφωσαν τόσο τέλεια τους ιστούς, την κυκλοφορία του αίματος, του νευρικού συστήματος; Το μυαλό λειτουργεί διαφορετικά απ’ όλα τα άλλα όργανα. Υπάρχει νοημοσύνη σ’ αυτόν, ικανότητα να δικαιολογεί, να παράγει συναισθήματα, να ονειρεύεται, να προγραμματίζει να ενεργεί και να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους. Πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τη λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού;

3. Υπάρχει Θεός; «Σύμπτωση» ή «φυσικά αίτια» είναι ανεπαρκείς επεξηγήσεις.

Αν ο Θεός δεν υπάρχει τότε όλα όσα υπάρχουν γύρω μας έγιναν από φυσικές αιτίες και συμπτώσεις. Όταν κάποιος ρίχνει τα ζάρια, είναι πιθανό να φέρει εξάρες. Είναι όμως απίθανο να έρθουν εξάρες πάνω σ’ ένα κατάλευκο ζάρι. Αυτό που ο Παστέρ προσπάθησε να αποδείξει αιώνες πριν, το επιβεβαιώνει η επιστήμη, πως δεν μπορεί να προκύψει ζωή αν δεν υπάρχει ζωή προηγουμένως. Από πού προήλθε ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά;

Οι φυσικές αιτίες, επίσης, είναι ανεπαρκής επεξήγηση αν αναλογιστεί κανείς τις πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στο ανθρώπινο DNA. Ο άνθρωπος που δεν πιστεύει στον Θεό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πάντα έγιναν χωρίς αιτία, χωρίς προγραμματισμό και είναι όλα αποτελέσματα της καλής τύχης. Προσπαθούν με τη λογική να περιπλέξουν τα πράγματα και να τα αποδώσουν στην τύχη.

4. Υπάρχει Θεός; Για να δηλώσει κάποιος με βεβαιότητα πως δεν υπάρχει Θεός, πρέπει να αγνοεί εντελώς το πάθος ενός πλήθους ανθρώπων που είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει Θεός.

Αυτό δε σημαίνει πως αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύει σε κάτι τότε αυτό είναι αληθινό. Οι επιστήμονες, για παράδειγμα, έχουν ανακαλύψει νέες αλήθειες σχετικά με το σύμπαν οι οποίες καταρρίπτουν προηγούμενα συμπεράσματα. Όμως, καθώς η επιστήμη έχει προχωρήσει, καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει έρθει σε αντίθεση με τις αναρίθμητες πιθανότητες της ύπαρξης ενός υψηλότερης νοημοσύνης πίσω απ’ όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα ανακαλύπτει η επιστήμη σχετικά με την ανθρώπινη ζωή και το σύμπαν, τόσο πιο περίπλοκα και απόλυτα σχεδιασμένα αναγνωρίζουμε πως είναι. Αντί να απομακρύνονται από το Θεό, οι αποδείξεις όλο και περισσότερο κλείνουν προς μια πανέξυπνη πηγή. Όμως η αντικειμενική απόδειξη δεν είναι το παν.

Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα. Σ’ όλη την ιστορία, δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο επιβεβαιώνουν τις σταθερές, βασικές πεποιθήσεις τους σχετικά με την ύπαρξη του Θεού – στις οποίες κατέληξαν ύστερα από υποκειμενική, προσωπική σχέση με το Θεό. Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα θα μπορούσαν να μιλήσουν με λεπτομέρειες για τις εμπειρίες τους με το Θεό. Θα μιλούσαν για απαντήσεις σε προσευχές και για συγκεκριμένους θαυμαστούς τρόπους με τους οποίους ο Θεός κάλυψε τις ανάγκες τους και τους οδήγησε να πάρουν σημαντικές προσωπικές αποφάσεις στη ζωή τους. Πολλοί είναι βέβαιοι πως υπάρχει ένας Θεός αγάπης που είναι πιστός προς αυτούς. Αν είσαι σκεπτικιστής, μπορείς να πεις με βεβαιότητα: «Εγώ έχω δίκιο ενώ όλοι οι άλλοι που πιστεύουν στο Θεό κάνουν λάθος»;

5. Υπάρχει Θεός; Γνωρίζουμε πως υπάρχει Θεός επειδή μας αναζητά. Συνεχώς παίρνει την πρωτοβουλία και μας ψάχνει για να έρθουμε σ’ Εκείνον.

Κάποτε ήμουν άθεος. Και όπως όλοι οι άθεοι, το γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό με ενοχλούσε. Τι συμβαίνει με μας τους άθεους; Γιατί ξοδεύουμε τόσο χρόνο, τόση προσοχή, τόση ενέργεια προκειμένου να απορρίψουμε κάτι για το οποίο δεν πιστεύουμε καν ότι υπάρχει; Όταν ήμουν άθεος, απέδιδα τις προθέσεις μου σε δήθεν ενδιαφέρον για τους δυστυχισμένους, εξαπατημένους εκείνους ανθρώπους… και ήθελα να τους βοηθήσω να καταλάβουν πως δεν υπήρχε καμιά ελπίδα γι’ αυτούς. Για να λέμε την αλήθεια, είχα κι άλλο κίνητρο. Καθώς προκαλούσα εκείνους που πίστευαν στο Θεό, είχα την περιέργεια να δω αν κι εκείνοι θα προσπαθούσαν να με πείσουν για το αντίθετο. Μέρος της αναζήτησής μου ήταν να απελευθερωθώ από το ερώτημα της ύπαρξης του Θεού. Αν μπορούσα να πείσω τους πιστούς ότι έκαναν λάθος, τότε το θέμα θα σήκωνε συζήτηση, κι εγώ θα ήμουν ελεύθερος να ακολουθήσω τη ζωή μου.

Δεν μπορούσα να καταλάβω πως το θέμα του Θεού βάραινε τόσο πολύ τη σκέψη μου, επειδή ο Θεός ενεργούσε έτσι. Έφτασα στο σημείο να ανακαλύψω πως ο Θεός θέλει να τον γνωρίσουν οι άνθρωποι. Μας δημιούργησε με την πρόθεση να τον γνωρίσουμε. Μας έχει περικυκλώσει με αποδείξεις για την ύπαρξή Του και παρουσιάζει το ερώτημα το σχετικό με την ύπαρξή του συνεχώς μπροστά μας. Δεν μπορούσα ν’ αποφύγω να σκέφτομαι την πιθανότητα της ύπαρξης του Θεού. Στην πραγματικότητα, τη μέρα που αποφάσισα να αναγνωρίσω την ύπαρξη του Θεού, η προσευχή μου ξεκίνησε κάπως έτσι, «Εντάξει, νίκησες…» Ίσως είναι πιθανό πως η βασική αιτία που οι άθεοι ενοχλούνται από τους ανθρώπους που πιστεύουν στο Θεό είναι γιατί ο Θεός συνεχώς τους αναζητάει.

Δεν είμαι ο μόνος που έζησα κάτι τέτοιο. Ο Malcolm Muggeridge, σοσιαλιστής και συγγραφέας φιλοσοφικών βιβλίων, έγραψε, «Είχα την αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο, παράλληλα με την ερώτησή μου, ένοιωθα πως κάποιος με έψαχνε. Ο C.S. Lewis είπε πως θυμόταν… «τη μια νύχτα μετά την άλλη, αν το μυαλό μου ξέφευγε έστω και για ένα δευτερόλεπτο από τη δουλειά, ένοιωθα το σταθερό, αδυσώπητο πλησίασμα εκείνου που τόσο πολύ απέφευγα να συναντήσω. Τελικά παρέδωσα τα όπλα και παραδέχτηκα πως ο Θεός είναι Θεός. Γονάτισα και προσευχήθηκα: ίσως τη νύχτα εκείνη να ήμουν ο πιο αποθαρρημένος και διστακτικός προσήλυτος σ’ όλη την Αγγλία.»

Τότε, ο C.S. Lewis στο βιβλίο του με τίτλο “Surprised by Joy” (Έκπληκτος από Χαρά) που ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής γνωριμίας του με το Θεό, έγραφε: «Οι προσδοκίες μου δεν ήταν άλλες από τη δίκαιη παραδοχή της ύπαρξης του Θεού. Όμως τους επόμενους μήνες, ενθουσιαζόμουν όλο και περισσότερο με την αγάπη του Θεού για μένα.»

6. Υπάρχει Θεός; Οποιαδήποτε άλλη αποκάλυψη του Θεού, δεν έχει τόσο ξεκάθαρη, τόσο συγκεκριμένη εικόνα όσο εκείνη του Ιησού Χριστού που μας αναζητά.

Γιατί ο Ιησούς; Κοίταξε στις σημαντικότερες θρησκείες όλου του κόσμου και θα δεις ότι ο Βούδας, ο Μωάμεθ, ο Κομφούκιος και ο Μωυσής παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως διδασκάλους και προφήτες. Κανένας ποτέ δε διακήρυξε πως είναι ίσος με το Θεό. Ο Ιησούς, όμως, το έκανε. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τον Ιησού Χριστό απ’ όλους τους άλλους. Είπε πως ο Θεός υπάρχει κι σεις τον βλέπετε. Αν και μιλούσε για τον Πατέρα τον Ουράνιο, δεν ξεχώριζε τη θέση του, αλλά μιλούσε για μια θέση ενωμένη, μοναδική σ’ όλη την ανθρωπότητα. Ο Ιησούς είπε πως οποιοσδήποτε είδε εκείνον, είδε τον Πατέρα, οποιοσδήποτε πίστευε σ’ εκείνον, πίστευε στον Πατέρα.

Είπε: «Εγώ είμαι το Φως του κόσμου, εκείνος που με ακολουθεί δεν θα βαδίζει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής».8 Διεκδίκησε, για τον εαυτό του, ιδιότητες που ανήκουν μόνο στο Θεό: ότι είναι ικανός να συγχωρεί αμαρτίες, να απελευθερώνει από αμαρτωλές συνήθειες, να δίνει στους ανθρώπους άφθονη ζωή εδώ στη γη και αιώνια ζωή στον ουρανό. Αντίθετα με άλλους διδασκάλους που τα λόγια τους τα επικέντρωναν πάνω σε ανθρώπους, ο Ιησούς επικεντρωνόταν στον εαυτό Του. Δεν είπε, «ακολουθείστε τα λόγια μου και θα βρείτε την αλήθεια». Είπε, «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα αν δεν περάσει από εμένα».9

Πως ο Χριστός απέδειξε πως είναι Θεός; Έκανε πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν. Ο Ιησούς Χριστός έκανε θαύματα. Θεράπευσε ανθρώπους… τυφλούς, χωλούς, κωφούς, ακόμη ανάστησε νεκρούς. Είχε δύναμη πάνω στα πράγματα… δημιούργησε τροφή, απ’ τον αέρα, ικανή να ταΐσει ένα πλήθος από μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Έκανε θαύματα στη φύση… περπάτησε πάνω στο νερό, διέταξε τον άνεμο να σταματήσει για χάρη των φίλων του. Όπου πήγαινε οι άνθρωποι τον ακολουθούσαν, επειδή συνεχώς κάλυπτε τις ανάγκες τους, ενεργώντας θαυμαστά. Είπε πως αν δεν ήθελαν να πιστέψουν σ’ αυτά που τους έλεγε, θα έπρεπε να πιστέψουν τουλάχιστον στα θαύματα που έβλεπαν.10

Ο Ιησούς Χριστός παρουσίασε το Θεό γεμάτο αγάπη, που ενώ γνωρίζει τις αδυναμίες μας και τον εγωκεντρισμό μας, θέλει να έχει μια προσωπική σχέση μαζί μας. Ο Ιησούς μας αποκάλυψε ότι παρ’ όλο που ο Θεός μας έβλεπε ως αμαρτωλούς, άξιους να τιμωρηθούμε, η αγάπη του για μας υπερίσχυσε κι ο Θεός άλλαξε τα σχέδιά Του. Ο ίδιος ο Θεός πήρε ανθρώπινη μορφή και δέχτηκε να τιμωρηθεί για τις δικές μας αμαρτίες. Μήπως ακούγεται γελοίο; Ίσως, όμως πολλοί πατέρες που αγαπούν τα παιδιά τους θα άλλαζαν θέση με το παιδί τους που πάσχει από καρκίνο. Η Αγία Γραφή μας λέει πως ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αγαπούμε το Θεό είναι επειδή εκείνος πρώτος μας αγάπησε.

Ο Ιησούς πέθανε στη θέση μας ώστε εμείς να συγχωρηθούμε. Απ’ όλες τις γνωστές θρησκείες της ανθρωπότητας, μόνο μέσω του Ιησού μπορούμε να δούμε το Θεό να πλησιάζει την ανθρωπότητα, ανοίγοντας δρόμο για μια προσωπική σχέση μαζί Του. Ο Ιησούς αποδεικνύει μια θεϊκή καρδιά γεμάτη αγάπη, έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες μας, τραβώντας μας κοντά του. Ο θάνατος και η ανάσταση του Χριστού προσφέρουν σε μας μια καινούρια ζωή σήμερα. Ο Θεός μας συγχωρεί και μας αποδέχεται ολοκληρωτικά στην γεμάτη αγάπη αγκαλιά του. Μας λέει: «Σας αγάπησα με μια αγάπη αιώνια, επομένως συνεχίζω να είμαι πιστός προς εσάς».11 Έτσι ενεργεί ο Θεός.

Υπάρχει Θεός; Αν θέλεις να μάθεις, ερεύνησε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Έχουμε ακούσει πως: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια».12

Ο Θεός δεν μας αναγκάζει να πιστέψουμε σ’ Αυτόν, παρόλο που θα μπορούσε. Αντίθετα, μας προσφέρει πολλές αποδείξεις για την ύπαρξή Του, ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν με τη θέλησή μας. Η τέλεια απόσταση της γης από τον ήλιο, οι μοναδικές χημικές συστάσεις του νερού, το ανθρώπινο μυαλό, το DNA, ο αριθμός των ανθρώπων που μαρτυρούν πως γνωρίζουν το Θεό, η ανησυχία στην καρδιά και τη σκέψη μας να επιβεβαιώσουν πως ο Θεός είναι εκεί, την επιθυμία του Θεού να τον γνωρίσουμε μέσω του προσώπου του Ιησού Χριστού. Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τον Ιησού Χριστό και λόγους για να πιστέψετε σ’ αυτόν, μπορείτε να δείτε: Πέρα από την Τυφλή Πίστη.

Αν θέλεις να ξεκινήσεις μια προσωπική σχέση με το Θεό τώρα, μπορείς.

Αυτό είναι δική σου απόφαση, κανένας δεν σε αναγκάζει. Αν, όμως, θέλεις να σε συγχωρήσει ο Θεός και να έχεις μια προσωπική σχέση μαζί του, μπορείς να το κάνεις τώρα ζητώντας του να σου συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και να έρθει στη ζωή σου. Ο Ιησού είπε: «Δες με, στέκομαι μπροστά στην πόρτα και κτυπώ. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και μ’ ανοίξει την πόρτα, θα μπω στο σπίτι του και θα δειπνίσω μαζί του κι αυτός μαζί μου».13 Αν θέλετε να το κάνετε αυτό αλλά δεν ξέρετε τι λόγια να χρησιμοποιήσετε, η παρακάτω προσευχή ίσως μπορεί να σας βοηθήσει: «Ιησού, σ’ ευχαριστώ που πέθανες για τις αμαρτίες μου. Εσύ γνωρίζεις τη ζωή μου και ότι έχω ανάγκη από τη συγχώρησή σου. Σε παρακαλώ συγχώρησε τις αμαρτίες μου τώρα και έλα στη ζωή μου. Θέλω να σε γνωρίσω ειλικρινά. Έλα στη ζωή μου τώρα. Σ’ ευχαριστώ γιατί εσύ ήθελες να έχεις μια προσωπική σχέση μαζί μου. Αμήν».

Ο Θεός βλέπει τη σχέση μας μαζί του σαν κάτι το μόνιμο. Ο Ιησούς Χριστός, αναφερόμενος σε όλους εκείνους που πιστεύουν σ’ εκείνον, είπε σ’ εμάς, «Τα δικά μου τα πρόβατα αναγνωρίζουν τη φωνή μου, κι εγώ τα αναγνωρίζω και με ακολουθούν. Εγώ τους δίνω αιώνια ζωή και δε θα χαθούν ποτέ, γιατί κανείς δε θα μπορέσει να τα’ αρπάξει από την εξουσία μου».14

Υπάρχει Θεός, λοιπόν; Βλέποντας όλα αυτά τα γεγονότα, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως υπάρχει Θεός που μας αγαπάει, που μπορούμε να τον γνωρίσουμε μ’ ένα στενό, προσωπικό τρόπο. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεότητα του Ιησού, ή την ύπαρξη του Θεού, ή αν έχετε παρόμοια σοβαρά ερωτήματα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας με e-mail.

Ζήτησα από τον Ιησού να έρθει και να αλλάξει την ζωή μου (ακολουθούν βοηθητικές πληροφορίες)…

Παρακαλώ δώστε μου περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον Ιησού Χριστό…

Έχω μια ερώτηση…

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Ως πάλαι ποτέ αθεΐστρια, η Marilyn Adamson δυσκολεύτηκε να ανασκευάσει τις πολυάριθμες απαντημένες προσευχές και την ποιότητα ζωής μιας πολύ στενής φίλης. Επιχειρώντας να προκαλέσει τα πιστεύω της φίλης της, η Marilyn έμεινε κατάπληκτη από τον πλούτο των αντικειμενικών αποδείξεων σχετικά με την ύπαρξη του Θεού. Μετά από ένα χρόνο έντονης αμφισβήτησης, ανταποκρίθηκε στην προσφορά του Θεού να έρθει στη ζωή της και ανακάλυψε ότι η πίστη σε Αυτόν έχει ουσία και μεγάλη ανταμοιβή.

(1) Προς Ρωμαίους 1:19-21 (2) Ιερεμίας 29:13-14 (3) R.E.D. Clark, Creation (London: Tyndale Press, 1946), σελ. 20 (4) The Wonder’s of God’s Creation, Moody Institute of Science (Chicago, IL) (5) ο.π. (6) ο.π. (7) ο.π. (8) Κατά Ιωάννη 8:12 (9) Κατά Ιωάννη 14:6 (10) Κατά Ιωάννη 14:11 (11) Ιερεμίας 31:3 (12) Κατά Ιωάννη 3:16 (13) Αποκάλυψη του Ιωάννη 3:20 (14) Κατά Ιωάννη 10:27-29