Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Ποιος είναι το Άγιο Πνεύμα;

E: «Ποιος ή τι είναι το Άγιο Πνεύμα; Έχω δει να αναφέρεται συχνά στην ιστοσελίδα σας αυτό το όνομα/ αυτή η φράση.»

Η Α μας: Το Άγιο Πνεύμα είναι ένα αληθινό πρόσωπο που ήρθε να κατοικήσει μέσα στους γνήσιους μαθητές του Ιησού Χριστού μετά το θάνατο, την ανάσταση και ανάληψή Του στον Ουρανό (Πράξεις 2). Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του….

« Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα να σας δώσει άλλο Παράκλητο, το Πνεύμα της Αλήθειας, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας. Το Πνεύμα αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί ο κόσμος, γιατί ούτε το διακρίνει ούτε το γνωρίζει. Εσείς το γνωρίζετε, γιατί μένει κοντά σας και θα υπάρχει μέσα σας. Δε θα σας αφήσω ορφανούς. Θα ξανάρθω κοντά σας.» (κατά Ιωάννη 14:16-18)

Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι μια απροσδιόριστη, αιθέρια σκιά, ούτε μια απρόσωπη δύναμη. Είναι ένα πρόσωπο ισάξιο από κάθε άποψη με τον Θεό Πατέρα και τον Θεό Υιό. Είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του….

«Ο Θεός μου έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου.» (Ματθ. 28:18-20)

Ο Θεός είναι Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Και όλες οι θεϊκές ιδιότητες που αποδίδονται στον Πατέρα και στον Υιό ομοίως αποδίδονται και στο Άγιο Πνεύμα. Στην περίπτωση της αναγέννησης, όταν δηλαδή ένας άνθρωπος πιστεύει και δέχεται τον Ιησού Χριστό (Ιωάν. 1:12-13, 3:3-21), ο Θεός μέσω του Αγίου Πνεύματος έρχεται να κατοικήσει μέσα του(Α΄ Κορινθίους 3:16). Το Άγιο Πνεύμα έχει διάνοια (Α΄ Κορινθίους 2:11), συναισθήματα ( Ρωμ. 15:30) και θέληση (Α΄ Κορινθίους12:11).

Ένας πρωταρχικός ρόλος του Αγίου Πνεύματος είναι ότι δίνει «μαρτυρία» για τον Ιησού Χριστό ( Ιωάννης 15:26, 16:14). Μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων και τους βεβαιώνει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη αλήθεια. Το Άγιο Πνεύμα έχει επίσης το ρόλο του δασκάλου στη ζωή του Χριστιανού (Α΄ Κορινθίους 2:9-14). Αυτός είναι που αποκαλύπτει το θέλημα του Θεού και τις αλήθειες του Θεού στον πιστό. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του…

«Αλλά το Πνεύμα το Άγιο, ο Παράκλητος, που θα στείλει ο Πατέρας στο όνομά μου, εκείνος θα σας διδάξει τα πάντα και θα φέρει στη μνήμη σας όλα όσα σας έχω πει εγώ.» (Ιωάννης 14:26)

« Όταν όμως θα έρθει εκείνος, το Πνεύμα της Αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Γιατί δε θα μιλήσει από μόνος του, αλλά θα πει όσα θα ακούσει, και θα σας αναγγείλει αυτά που μέλλουν να συμβούν.» (Ιωάννης 16:13)

Το Άγιο Πνεύμα δόθηκε για να ζει μέσα σ’ αυτούς που πιστεύουν στον Ιησού, με σκοπό να παράγει το χαρακτήρα του Θεού στη ζωή των πιστών. Κι επειδή μόνοι μας δε το μπορούμε, το Άγιο Πνεύμα θα χτίσει στη ζωή μας την αγάπη, τη χαρά , την ειρήνη, την υπομονή, την ευγένεια, την αγαθοσύνη την πιστότητα, την πραότητα και την εγκράτεια (Γαλάτας 5:22-23). Αντί να προσπαθούμε να δείχνουμε εμείς καλοσύνη και μακροθυμία ο Θεός ζητάει από μας να Τον εμπιστευθούμε να παράγει Εκείνος τα χαρακτηριστικά αυτά στη ζωή μας. Έτσι, κάθε Χριστιανός καλείται να βαδίζει σύμφωνα με το Πνεύμα (Γαλάτας 5:25) και να γεμίζει με Άγιο Πνεύμα (Εφεσίους 5:18). Και το Άγιο Πνεύμα ενδυναμώνει και ωθεί τους Χριστιανούς να εκτελούν διακονίες που οδηγούν στην περαιτέρω πνευματική αύξηση των πιστών (Ρωμαίους 12, Α΄ Κορινθίους 12, Εφεσίους 4).

Το Άγιο Πνεύμα επιτελεί και μία ακόμα λειτουργία όσον αφορά τους μη πιστούς. Φέρνει τον έλεγχό Του μέσα στις καρδιές τους και επιβεβαιώνει την αλήθεια του Θεού: ότι δηλαδή είμαστε αμαρτωλοί και χρειαζόμαστε την συγχώρηση του Θεού, ότι ο Ιησούς είναι δίκαιος – Εκείνος πέθανε στη δική μας θέση εξαιτίας των αμαρτιών μας- και ότι ο Θεός θα φέρει σε τελική κρίση τον κόσμο και όσους δεν τον γνώρισαν ( Ιωάννης 16:8-11). Το Άγιο Πνεύμα παρακινεί το νου και την καρδιά και μας ζητάει να μετανοήσουμε και να στραφούμε στο Θεό για να λάβουμε συγχώρηση και να γευτούμε μια νέα ζωή.

Πώς να αρχίσω μια σχέση με τον Θεό

Έχω μια ερώτηση…