Πού μπορούμε να στραφούμε για να βρούμε σταθερότητα, άσχετα με το τι συμβαίνει στον κόσμο ή στη ζωή μας; Γίνεται να κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα, άσχετα με τις περιστάσεις γύρω μας; Τελευταία πολλοί φοιτητές αναγνωρίζουν την αξία του Θεού ως πηγή σταθερότητας στη ζωή τους. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει διαρκώς, ο Θεός όμως δεν αλλάζει. Είναι σταθερός κι αξιόπιστος. Λέει: «Υπάρχει άλλος Θεός εκτός από μένα; Όχι! Άλλος Βράχος δεν υπάρχει· κανέναν δε γνωρίζω εγώ. Εγώ δεν μεταβάλλομαι»1. Ο Θεός είναι πάντα μαζί μας. Μπορούμε να τον εμπιστευόμαστε. «Είναι ο ίδιος χτες, σήμερα και για πάντα»2. Και μπορεί να μας αποκαλυφθεί, δίνοντάς μας πνευματική ειρήνη και γαλήνη στην καρδιά μας.
Η Χέδερ, μια απόφοιτος του Στάνφορντ, το έθεσε ως εξής: «Η σχέση με το Θεό είναι μια όμορφη και θαυμαστή καθημερινή πραγματικότητα. Πρόκειται για μια ‘κοσμική φιλία’ την οποία δεν θα άλλαζα με τίποτα.. Με γνωρίζει καλά και μ’ αγαπά τόσο πολύ που μου είναι δύσκολο να το εκφράσω με λόγια».
Ο Στηβ Σόιερ, ένας φοιτητής που πάσχει από αιμοφιλία, αναζήτησε τη σταθερότητα όταν ανακάλυψε πως μολύνθηκε από τον ιό HIV μετά από μετάγγιση αίματος. Στην αρχή ήταν τρομερά απελπισμένος, κατηγορούσε το Θεό, κατόπιν όμως τον αναζήτησε. Το αποτέλεσμα: τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Στηβ ταξίδεψε σε αμέτρητα κολλέγια (αν και υπέφερε από φριχτούς πόνους) για να μιλήσει σε άλλους φοιτητές για το πώς θα μπορούσαν να γνωρίσουν το Θεό και να βιώσουν την ειρήνη που ένιωθε ο ίδιος. Ο Θεός είπε: «Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δε σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος. Μην ανησυχείτε και μη δειλιάζετε. Ο κόσμος θα σας κάνει να υποφέρετε· αλλά εσείς να ‘χετε θάρρος, γιατί εγώ τον έχω νικήσει τον κόσμο»3.
Σαν τον Στηβ, κι άλλοι φοιτητές έμαθαν πως ό,τι κι αν συμβεί σ’ αυτή τη ζωή, δεν είναι «το τέλος του κόσμου» -επειδή αυτός ο κόσμος δεν είναι το τέλος.
Είναι γεγονός πως πολλοί στρέφονται στο Θεό μόνο στις δυσκολίες. Ένας στρατιωτικός ιερέας που υπηρέτησε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξήγησε πως «δεν υπάρχουν άθεοι στα χαρακώματα». Όταν όλα είναι ρόδινα στη ζωή, ο κόσμος νομίζει πως δεν χρειάζεται το Θεό. Αυτό όμως αλλάζει όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όταν συνειδητοποιούμε πως βρισκόμαστε στα χαρακώματα.
Η Κάριν, μια φοιτήτρια από τη Βιρτζίνια, εξηγεί την πορεία της προς το Θεό ως εξής: «Νόμιζα ότι ήμουν χριστιανή επειδή πήγαινα στην εκκλησία την Κυριακή, όμως δεν είχα ιδέα για το ποιος ήταν ο Θεός. Η τελευταία μου χρονιά στο Λύκειο έμοιαζε με τις προηγούμενες. Περνούσα την ώρα μου πίνοντας, παίρνοντας ναρκωτικά και ψάχνοντας να βρω κάποιον που να μ’ αγαπάει. Πέθαινα μέσα μου και δεν είχα κανένα έλεγχο στη ζωή μου. Όταν συνειδητοποίησα πως δεν ήθελα άλλο αυτή τη ζωή, κατάλαβα πως πηγαίνοντας στο κολλέγιο έπρεπε να βρω κάποια ελπίδα. Τότε ήταν που ζήτησα από το Θεό να έρθει στη ζωή μου και μου έδωσε αγάπη, ασφάλεια, συγχώρηση, υποστήριξη, παρηγοριά, αποδοχή και νόημα για τη ζωή. Αυτός είναι η δύναμή μου και δεν θα ζούσα σήμερα χωρίς αυτόν».
Ποιος γνωρίζει τι θα συμβεί στη νέα χιλιετία; Πολλοί φοιτητές νιώθουν σα να βρίσκονται στα χαρακώματα. Η ζωή μπορεί να γίνει πεδίο μάχης. Η πνευματική μας ειρήνη γίνεται ν’ απειληθεί σοβαρά. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που στρεφόμαστε στο Θεό. Κι αυτό είναι καλό, γιατί ο Θεός, η μόνη σταθερή αξία, υπάρχει και θέλει να έχει θέση στη ζωή μας. Λέει: «Εγώ, μονάχα εγώ είμαι ο Κύριος· έξω από μένα δεν υπάρχει άλλος σωτήρας. Στραφείτε σ’ εμένα για να σωθείτε… γιατί εγώ είμαι ο Κύριος, κι άλλος Θεός εκτός από μένα δεν υπάρχει»4
Αν και κάποιες φορές θεωρούμε ότι ο Θεός είναι ‘δεκανίκι’, στην πραγματικότητα είναι το μόνο μας στήριγμα.
Μερικοί, όμως, στρέφονται στο Θεό ακόμα κι όταν όλα φαίνονται να είναι καλά. Ο Τζον, ένας φοιτητής απ’ το Τέξας, εξήγησε: «Στο τελευταίο μου έτος, είχα καταφέρει να έχω όλα όσα μου έλεγαν οι άλλοι πως θα μου πρόσφεραν ικανοποίηση –ήμουν από τα στελέχη των φοιτητικών οργανώσεων, πήγαινα σε πάρτυ, είχα καλούς βαθμούς, έβγαινα με όμορφα κορίτσια. Είχα πετύχει όλους τους στόχους μου για το κολλέγιο –κι όμως ήμουν ανικανοποίητος. Κάτι μου έλλειπε και δεν είχα πού αλλού να στραφώ. Φυσικά, κανείς δεν γνώριζε ότι ένιωθα έτσι –δεν το έδειχνα».
Ακόμα κι όταν όλα φαίνονται εντάξει, η ζωή μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες –εσωτερικής φύσης που είναι αόρατες στα γυμνά μάτια αλλά αισθητές απ’ την καρδιά. Η Μπέκυ, μια φοιτήτρια από το Ιλλινόι, περιέγραψε το φαινόμενο αυτό με τον εξής τρόπο: «Πόσες φορές σκέφτηκες πως αν είχες κάποιο συγκεκριμένο ρούχο, ή εκείνο το αγόρι, ή αν μπορούσες να πας σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, η ζωή σου θα ήταν ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη; Και πόσες φορές αγόρασες το πουκάμισο, ή βγήκες με το αγόρι, ή πήγες εκεί που ήθελες κι έφυγες πιο άδεια από ποτέ;»
Δεν είναι απαραίτητη η αποτυχία ή κάποια τραγωδία για να νιώσουμε σαν να βρισκόμαστε στα ‘χαρακώματα’. Τις περισσότερες φορές η έλλειψη της ειρήνης είναι αποτέλεσμα της απουσίας του Θεού από τη ζωή μας. Η Μπέκυ μας λέει πώς γνώρισε το Θεό: «Από τότε πέρασα πολλές δυσκολίες και αλλαγές στη ζωή μου, όμως ό,τι κι αν κάνω τώρα το αντιμετωπίζω διαφορετικά ξέροντας πως έχω πλάι μου τον αιώνιο Θεό που μ’ αγαπά. Πιστεύω πως μαζί με το Θεό μπορώ να τα αντιμετωπίσω όλα –και σχετικά με την ολοκλήρωση που έψαχνα, τελικά τη βρήκα».
Με το Θεό στη ζωή μας, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε το Θεό και ακούμε τι μας λέει μέσα στη Βίβλο, μας γεμίζει με εσωτερική ειρήνη. Βλέπουμε τη ζωή από τη δική του σκοπιά, γνωρίζοντας ότι είναι πιστός και ικανός να μας φροντίσει. Έτσι άσχετα με το τι θα φέρει η καινούρια χιλιετία, μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο Θεό. Περιμένει να μας αποδείξει ότι είναι αληθινός εφόσον στραφούμε σ’ εκείνον και τον αναζητήσουμε.
Πού χτίζεις τη ζωή σου; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, όλοι μας χτίζουμε πάνω σε κάτι. Ο καθένας μας έχει κάποιο θεμέλιο, κάτι πάνω στο οποίο στηρίζουμε τις ελπίδες και την πίστη μας. Μπορεί να στηριζόμαστε στο εαυτό μας –«Ξέρω πως μπορώ να γίνω επιτυχημένος αν προσπαθήσω σκληρά». Μπορεί να είναι ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας –«Αν βγάζω αρκετά λεφτά, η ζωή μου θα είναι υπέροχη». Ή κάποια χρονική περίοδος –«Η νέα χιλιετία θα αλλάξει τα πράγματα».
Ο Θεός έχει διαφορετική άποψη. Λέει πως είναι επισφαλές να στηρίζουμε τις ελπίδες και την πίστη μας στον εαυτό μας, σε άλλους ανθρώπους, ή σε αυτά που μας προσφέρει αυτός ο κόσμος. Αντί αυτών θέλει να τον εμπιστευτούμε. Λέει: «Όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και τα τηρεί, αυτόν τον παρομοιάζω μ’ ένα συνετό άνθρωπο που έχτισε το σπίτι του πάνω στο βράχο. Έτσι, όταν ήρθε η βροχή και πλημμύρισαν τα ποτάμια και φύσηξαν οι άνεμοι και έπεσαν ορμητικά πάνω σ’ εκείνο το σπίτι, δεν γκρεμίστηκε, γιατί είχε θεμελιωθεί πάνω στο βράχο. Κι όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου, μα δεν τα τηρεί στην πράξη, μοιάζει μ’ έναν άμυαλο άνθρωπο, που έχτισε το σπίτι του πάνω στην άμμο. Έτσι, όταν ήρθε η βροχή και πλημμύρισαν τα ποτάμια και φύσηξαν οι άνεμοι κι έπεσαν πάνω σ’ εκείνο το σπίτι, αυτό γκρεμίστηκε· και η πτώση του έγινε με πάταγο μεγάλο»5.
Είναι σοφό να έχουμε το Θεό στη ζωή μας όταν έρχονται δυσκολίες και καταστροφές. Ο Θεός όμως θέλει να έχουμε άφθονη ζωή ανεξάρτητα απ’ τις περιστάσεις. Θέλει να επηρεάζει θετικά κάθε τομέα της ζωή μας. Όταν εμπιστευόμαστε αυτόν και τα λόγια του, χτίζουμε πάνω στο Βράχο.
Κάποιοι νιώθουν ασφάλεια επειδή οι γονείς τους είναι πολυεκατομμυριούχοι, ή επειδή μπορούν να παίρνουν καλούς βαθμούς με ευκολία. Η σχέση με το Θεό μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο Θεός είναι παντοδύναμος. Σε αντίθεση με μας, ο Θεός γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο, την επόμενη εβδομάδα, του χρόνου, την επόμενη δεκαετία. Λέει: «Εγώ είμαι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός από μένα… Εγώ απ’ την αρχή το μέλλον φανερώνω και από πριν όσα ακόμα δεν έχουν συμβεί»6. Ξέρει τη θα συμβεί τη νέα χιλιετία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι γνωρίζει τι θα σε βρει στη ζωή σου και θα είναι δίπλα σου όταν αυτό θα συμβεί, αν διαλέξεις να τον κάνεις μέρος της ζωής σου. Μας λέει ότι μπορεί να είναι «για μας καταφύγιο και δύναμη· …στις ανάγκες μας βοήθεια σπουδαία»7. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς στην αναζήτησή μας. Λέει: «Αν με ζητήσετε θα με βρείτε, φτάνει να με αναζητήσετε με όλη σας την καρδιά»8.
Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι γνωρίζουν το Θεό δεν θα έχουν δυσκολίες. Φυσικά και θα έχουν. Αν η χώρα μας αντιμετωπίσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη νέα χιλιετία, ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν το Θεό θα υποφέρουν. Υπάρχει όμως η ειρήνη και η δύναμη που μας δίνει η παρουσία του. Ένας μαθητής που Ιησού Χριστού το έθεσε ως εξής: «Αν και μας πιέζουν από παντού, δε μας καταβάλλουν. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, όμως δεν απελπιζόμαστε. Μας καταδιώκουν, ο Θεός όμως δε μας εγκαταλείπει. Μας ρίχνουν κάτω, μα δε χάνουμε τον αγώνα»9. Η πραγματικότητα μας λέει πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Αν όμως τα βιώσουμε ενώ έχουμε σχέση με το Θεό, μπορούμε ν’ αντιδράσουμε διαφορετικά και με μια δύναμη που δεν είναι δική μας. Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα για το Θεό. Είναι μεγαλύτερος από κάθε πρόβλημα που θα μας βρει και δεν μας αφήνει να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Ο Θεός νοιάζεται. Η μεγάλη δύναμη του Θεού όπως φανερώνεται στη ζωή μας, συνοδεύεται από τη μεγάλη του αγάπη. Η νέα χιλιετία μπορεί να φέρει μια πρωτόγνωρη παγκόσμια ειρήνη, ή μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερη βία και μίσος, περισσότερα διαζύγια κλπ. Όπως και να ‘χει, κανείς δεν θα μας αγαπήσει περισσότερο απ’ το Θεό. Κανείς δεν θα νοιαστεί για μας περισσότερο απ’ το Θεό. Μας λέει στο Λόγο του: «Ο Κύριος είν’ καλός και καταφύγιο σε μέρα θλίψης. Φροντίζει όσους σ’ εκείνον καταφεύγουνε».10 «Αφήστε όλες σας τις φροντίδες σ’ αυτόν, γιατί αυτός φροντίζει για σας».11 Και: «Δίκαιος είν’ ο Κύριος σε κάθε εκδήλωσή του, και σ’ όλα του τα έργα σπλαχνικός. Ο Κύριος είναι κοντά σ’ όλους που τον καλούνε, σ’ όλους που τον καλούνε ειλικρινά. Τους πόθους εκπληρώνει των πιστών του, ακούει την κραυγή τους και τους σώζει».12
Ο Χριστός είπε στους μαθητές του τα εξής παρηγορητικά λόγια: «Ένα ζευγάρι σπουργίτια δεν πουλιέται για ένα μόνο ασσάριο; Κι όμως, ούτε ένα απ’ αυτά δεν πέφτει στη γη χωρίς το θέλημα του Πατέρα σας. Όσο για σας, ο Θεός έχει μετρημένες και τις τρίχες της κεφαλής σας. Μην φοβηθείτε, λοιπόν, γιατί εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια».13 Αν εμπιστευθείς το Θεό, θα σε φροντίσει όσο κανείς άλλος και με τον καλύτερο τρόπο.
Δεν γνωρίζουμε τι θα μας φέρει η νέα χιλιετία. Αν φέρει δυσκολίες, ο Θεός θα είναι πλάι μας. Αν φέρει ευρυχωρία, και πάλι θα χρειαζόμαστε το Θεό για να γεμίσει το εσωτερικό μας κενό και να δώσει νόημα στη ζωή μας.
Τώρα που μιλήσαμε για όλα αυτά, τι είναι το πιο σημαντικό; Το πιο σημαντικό είναι να μην είμαστε αποκομμένοι απ’ το Θεό. Τον γνωρίζουμε; Μας γνωρίζει; Μήπως τον αποκλείσαμε απ’ τη ζωή μας; Ή μήπως του δώσαμε ενεργό ρόλο σ’ αυτήν; Όταν τον γνωρίζουμε, αλλάζει την οπτική μας γωνία και μας δίνει ελπίδα. Όταν έχουμε σχέση μαζί του, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μέσα σε κάθε κατάσταση.
Γιατί πρέπει να είναι ο Θεός το κέντρο της ζωής μας; Γιατί μακριά του δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη και ελπίδα. Είναι ο Θεός. Δεν εξαρτάται από μας, εμείς όμως πρέπει να εξαρτόμαστε απ’ αυτόν. Μας έπλασε να έχουμε ανάγκη της παρουσίας του στη ζωή μας. Είναι μάταιο να ζούμε μακριά του.
Ο Θεός θέλει να τον αναζητήσουμε. Θέλει να τον γνωρίσουμε και να τον συμπεριλάβουμε στη ζωή μας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: όλοι τον αποκλείουμε απ’ τη ζωή μας. Η Αγία Γραφή το περιγράφει ως εξής: «Όλοι εμείς πλανιόμασταν σαν πρόβατα· είχε πάρει καθένας μας το δικό του δρόμο».14 Όλοι προσπαθήσαμε να ζήσουμε χωρίς το Θεό. Αυτό η Αγία Γραφή το ονομάζει «αμαρτία».
Η Χέδερ, που την αναφέραμε νωρίτερα, λέει για την αμαρτία: «Όταν μπήκα στο Στάνφορντ, δεν ήμουν χριστιανή. Ο κόσμος όλος ήταν στα πόδια μου, με περίμενε να τον αλλάξω. Πήγαινα σε πολιτικές συγκεντρώσεις, παρακολούθησα μαθήματα για το ρατσισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη και συμμετείχα σε προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Πίστευα πως η δύναμη που έκρυβα μέσα μου θα άλλαζε τον κόσμο. Βοηθούσα παιδιά δημοτικού σχολείου από ασθενείς κοινωνικές ομάδες με τα μαθήματά τους · ήμουν υπεύθυνη για το πρωινό πρόγραμμα στο άσυλο αστέγων, μάζευα φαγητό για τους πεινασμένους. Όμως, όσο περισσότερο προσπαθούσα ν’ αλλάξω τον κόσμο, τόσο περισσότερο απελπιζόμουν. Είχα ν’ αντιμετωπίσω τη γραφειοκρατία, την απάθεια και την… αμαρτία. Άρχισα να σκέφτομαι πως μάλλον η ανθρώπινη φύση χρειαζόταν μια ριζική αλλαγή».
Οι εποχές που αλλάζουν και η πρόοδος της τεχνολογίς δεν επηρεάζουν το μεγάλο σχέδιο της ζωής. Γιατί; Επειδή το βασικό πρόβλημα των ανθρώπων είναι ότι απομακρυνθήκαμε από το Θεό. Το πρόβλημά μας είναι πνευματικής φύσεως. Ο Θεός το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό και έδωσε τη λύση. Άνοιξε δρόμο για να επιστρέψουμε σ’ αυτόν μέσω του Ιησού Χριστού.
Η Αγία Γραφή λέει πως: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια»15 Ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε (πρόκειται για μια αρχαία μορφή θανατικής εκτέλεσης) για τις αμαρτίες μας, στη θέση μας. Πέθανε, θάφτηκε και στη συνέχεια αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς. Χάρη στη θυσία του στο σταυρό, μπορούμε ν’ αποκτήσουμε σχέση με το Θεό –«Σ’ όσους όμως τον δέχτηκαν και πίστεψαν σ’ αυτόν, έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού».16
Είναι απλό: ο Θεός θέλει να έχει μια τέλεια σχέση μαζί μας –έτσι κατέστησε δυνατή αυτή τη σχέση μέσω του Ιησού Χριστού. Το μόνο που απομένει είναι ν’ αναζητήσουμε το Θεό και να του ζητήσουμε να έρθει στη ζωή μας. Αυτό γίνεται με την προσευχή. Προσευχή σημαίνει μιλάω στο Θεό με ειλικρίνεια. Αυτή τη στιγμή μπορείς να πλησιάσεις το Θεό λέγοντάς του με ειλικρίνεια τα παρακάτω, για παράδειγμα, λόγια: «Θεέ μου, θέλω να σε γνωρίσω. Μέχρι τώρα δεν είχα χώρο στη ζωή μου για σένα, όμως θέλω αυτό ν’ αλλάξει. Θέλω να εκμεταλλευτώ τη λύση που μας δίνεις για το πρόβλημα του χωρισμού μας από σένα. Δέχομαι ότι ο Χριστός πέθανε για χάρη μου, ώστε να λάβω συγχώρηση και ν’ αποκαταστηθώ στα μάτια σου. Θέλω να έχεις θέση στη ζωή μου από τώρα και στο εξής».
Ζήτησες με ειλικρίνεια το Θεό να έρθει στη ζωή σου; Αυτό είναι κάτι που μόνο εσύ κι εκείνος το γνωρίζετε. Αν όντως το έκανες, θα απολαύσεις πολλά προνόμια. Ο Θεός υπόσχεται να σου δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή σου εξαιτίας της σχέσης σας αυτής17 υπόσχεται ότι θα κατοικεί μέσα σου18 και σου δίνει αιώνια ζωή.19
Η Μελίσσα, μια φοιτήτρια από τη Νέα Αγγλία, είπε σχετικά με το Θεό: «Η μητέρα μου χώρισε τον πατέρα μου όταν ήμουν πολύ μικρή και δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Το μόνο που ήξερα ήταν πως ο πατέρας μου δεν ερχόταν πια στο σπίτι. Μια μέρα που επισκέφτηκα τη γιαγιά μου της είπα πως δεν καταλάβαινα για πιο λόγο ο πατέρας μου με πλήγωσε κι εξαφανίστηκε. Εκείνη με αγκάλιασε και μου είπε πως υπάρχει κάποιος που ποτέ δεν θα με εγκατέλειπε, ο Χριστός. Ανέφερε εδάφια όπως το Εβραίους 13:5 και το Ψαλμός 68:6 που λένε: ‘Δε θα σ’ αφήσω μόνον, ούτε θα σ’ εγκαταλείψω’ και ότι θα είναι ‘Πατέρας για τα ορφανά’. Ήμουν τρομερά χαρούμενη που ο Θεός ήθελε να είναι Πατέρας μου».
Ό,τι κι αν συμβεί στον κόσμο γύρω σου, μπορείς να έχεις ειρήνη γνωρίζοντας ότι ο Θεός μπορεί να είναι ο βοηθός σου. Ό,τι κι αν φέρει η νέα χιλιετία, ο Θεός μπορεί να είναι η σταθερή αξία στη ζωή σου.
Για να μάθεις περισσότερα για το Θεό και για την αγάπη του για σένα, διάβασε το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Αν έχεις οποιεσδήποτε απορίες σχετικά μ’ αυτό το άρθρο, σε παρακαλούμε επικοινώνησε μαζί μας.
Ζήτησα από τον Ιησού να έρθει και να αλλάξει την ζωή μου (ακολουθούν βοηθητικές πληροφορίες)…
Παρακαλώ δώστε μου περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον Ιησού Χριστό…
(1) Ησαΐας 44:8 και Μαλαχίας 3:6 (2) Εβραίους 13:8 (3) Ιωάννης 14:27 και 16:33 (4) Ησαΐας 43:11 και 45:22 (5) Ματθαίος 7:24-27 (6) Ησαΐας 46:9-10 (7) Ψαλμοί 46:2 (8) Ιερεμίας 29:13 (9) Β΄ Κορινθίους 4:8-9 (10) Ναούμ 1:7 (11) Α΄ Πέτρου 5:7 (12) Ψαλμοί 145:17-19 (13) Ματθαίος 10:29-31 (14) Ησαΐας 53:6α (15) Ιωάννης 3:16 (16) Ιωάννης 1:12 (17) Ιωάννης 10:10 (18) Ιωάννης 14:23 (19) Α΄ Ιωάννου 5:11-13