E: «Υπάρχει διαφορά στο να είσαι Καθολικός και στο να είσαι Χριστιανός;»
Η Α μας: Υπάρχουν πολλά χριστιανικά δόγματα και εκκλησίες: Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Ευαγγελικοί, Πεντηκοστιανοί, Μεθοδιστές, κ.α. Αν κάποιος ανήκει σε κάποιο από αυτά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χριστιανός.
Το πραγματικό ζήτημα είναι αν ο Ιησούς Χριστός “ζει” μέσα στο συγκεκριμένο άτομο, αν δηλαδή έχει μια προσωπική σχέση με το Θεό.
Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, γράφεται, “Σ’ όσους όμως τον δέχτηκαν [τον Ιησού] και πίστεψαν σ’ αυτόν, έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού”1. Μπορεί να ξέρουμε ότι ο Θεός είναι “κάπου εκεί”. Μπορεί να ξέρουμε ότι πρέπει να Τον λατρεύουμε. Μπορεί ακόμα να ξέρουμε ότι, σε καταστάσεις ανάγκης, είναι Αυτός στον οποίο πρέπει να προσευχηθούμε. Αλλά πάντα υπάρχει μια απόσταση και η αιτία είναι η ανθρώπινη αμαρτία.
Βέβαια, όσο ζούμε και αναπνέουμε, δεν θα πάψουμε να αμαρτάνουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα με το δικό μας τρόπο αντί για τον τρόπο του Θεού. Αλλά η αμαρτία μας δεν χρειάζεται να συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο ανάμεσα σε μας και τον Θεό, και να ποιος είναι ο τρόπος.
Η Αγία Γραφή λέει ότι υπάρχει μια τιμωρία για την αμαρτία και μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι φανταζόμαστε. Η ποινή για την αμαρτία είναι ο θάνατος. Ο θάνατος δεν είναι η ποινή για βαριές αμαρτίες όπως ο φόνος. Ο θάνατος είναι η ποινή για όλες τις αμαρτίες. Η Αγία Γραφή λέει, “Γιατί ο μισθός που δίνει η αμαρτία είναι ο θάνατος…”2. Ο Ιησούς όμως πέθανε στη θέση μας έτσι ώστε εμείς να μην χρειάζεται να πεθάνουμε αιώνια, βρισκόμενοι μακριά από τον Θεό. Πλήρωσε την ποινή για την αμαρτία μας, εξ’ ολοκλήρου. Ακόμη και για τις αμαρτίες στις οποίες θα πέσουμε μελλοντικά, μπορούμε να έχουμε την συγχώρεσή Του τώρα, γιατί ο Ιησούς πέθανε για όλες τις αμαρτίες. Μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε μια προσωπική σχέση μαζί Του μια και το εμπόδιο της αμαρτίας έχει εκλείψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά γινόμαστε τέλειοι και δεν αμαρτάνουμε πλέον. Αλλά συγχωρούμαστε μια και αναγνωρίζουμε ότι ο Ιησούς πέθανε για την αμαρτία μας, στη δική μας θέση.
“Ο Θεός όμως τους δικαιώνει χωρίς αντάλλαγμα, με τη χάρη Tου. Γι’ αυτό έστειλε τον Ιησού Χριστό να μας ελευθερώσει από την αμαρτία”. Ο Θεός έστειλε τον Ιησού Χριστό να τιμωρηθεί για τις αμαρτίες μας, ικανοποιώντας έτσι το δίκαιο θυμό του Θεού εναντίον μας.3
Αποδεχόμενοι τον Ιησού Χριστό μέσα στη ζωή μας, ο Θεός μας ανακηρύττει “αθώους” και μπορούμε έτσι να έχουμε μια σχέση με τον Θεό όπου ο Θεός δεν είναι πλέον κάπου μακριά αλλά ζει μέσα μας. Έχοντας τη συγχώρεση του Θεού, μπορούμε πλέον να έχουμε μια σχέση μαζί Του.4
Αν θέλεις να βεβαιωθείς ότι έχεις μια προσωπική σχέση με τον Θεό και ότι οι αμαρτίες σου έχουν συγχωρεθεί και δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και τον Θεό, μπορεί να βρεις περισσότερες λεπτομέρειες στο: Προσωπική Γνωριμία με το Θεό.
Πώς να αρχίσω μια σχέση με τον Θεό
(1) κατά Ιωάννην 1:12 (2) προς Ρωμαίους 6:23 (3) προς Ρωμαίους 3:23,24 (4) προς Ρωμαίους 6:23